”Paradigmskifte i säkerhetspolitiken”

Min gamle professor (när jag studerade Påbyggnadskurs Östeuropa i Uppsala) Kristian Gerner skriver i Expressen att försvarsminister Mikael Odenbergs avgång är historisk och signalerar ett paradigmskifte fullt i klass med vad som skedde 1721 och 1812.

”Det är fråga om en småstatsrealism där ekonomisk pragmatism och strikt marknadsekonomiska hänsyn i globaliseringens tecken bestämmer både utrikes- och försvarspolitiken. I ett sådant perspektiv behövs det inte något militärt försvar. Det finns i denna världsbild nämligen inte några nationella intressen att försvara.”

Gerner menar också att det hela bär utrikesminister Carl Bildts signum. Det skulle i så fall vara bra ironiskt eftersom Bildt ju började sin karriär som hårdför försvarspolitiker mitt under ubåtskränkningarnas 80-tal. Men å andra sidan så har hans dåtida klarsyn när det gäller Ryssland/Sovjetunionen nu ersatts av en mer affärsmässig syn på det post-sovjetiska Ryssland, en syn som säkerligen beror på Bildts affärskontakter med rysk industri.

Nå, nu tror jag att professor Gerner lägger för mycken betydelse i vad som skett (man får också komma ihåg att Expressens debattsida alltid måste ”sticka ut” och spetsa till saker). Jag tror inte att regeringen eller Bildt tänkt så djupt när det gäller vilka konsekvenser den här senaste nedrustningen kommer att få. Men just eftersom regeringen inte brytt sig om att föra några resonemang om försvaret och säkerhetspolitiken så kommer allehanda teorier i svang.

Bestickande är dock att man helt verkar avfört betydelsen av Östersjön. Hur skall man annars förklara den märkbara bristen på oro över den rysk-tyska gasledningen, eller att man tänker avstå från att skaffa några större ytfartyg efter Visby-korvetterna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: