Petraeus visar vägen

I NWT:s ledare den 12 september skriver jag om den amerikanske Irakbefälhavaren David Petraeus’ vittnesmål inför kongressen och hur det mottogs redan innan han stegade uppför Capitol Hill.

”I normala fall brukar man skjuta på en budbärare som kommer med dåliga nyheter, men här har man gett sig på den som kommit med goda nyheter. Förklaringen är enkel. Kritikerna mot Förenta Staternas inblandning i Irak vill inte att det skall gå bra. De vill inte att insatserna skall lyckas. De har redan tagit ut nederlaget i förskott och kräver mer eller mindre ett så snabbt tillbakadragande som möjligt utan att bry sig om de vidare konsekvenserna och vad det skulle betyda för irakierna.”

Förutsägbara har också de svenska mediareaktionerna varit. Här har vi ju bara fått höra talas om hur illa det går i Irak, att kriget inte kan vinnas och att alla trupper borde dras tillbaka ögonblickligen. För att få en nyanserad bild av vad som sker i Irak räcker det definitivt inte att bara följa mainstream-media.

Visst, Irak är definitivt ingen solskenshistoria, men att bara ge upp så där, det vore omoraliskt, särskilt som läget faktiskt inte är så förtvivlat dåligt. Tyvärr så räcker det inte alltid med verkliga framgångar. Om man förlorar i Irak så kommer det mer att bero på hemmafronten. Det var precis det som skedde i Vietnam. Efter fredsavtalet 1973 hade man i praktiken vunnit kriget mot norr. Men i Watergates kölvatten drog kongressen öronen åt sig och lämnade det allierade Sydvietnam åt sitt öde. Man drog in stödet samtidigt som Sovjetunionen fortsatte att skicka vapen till Hanoiregimen. När nordsidan sedan invaderade hade sydvietnameserna inget att sätta emot. Kongressen hade också förbjudit amerikanskt flygunderstöd.

Måtte det inte hända något liknande i Irak, med en feg kongress och/eller en ny räddhågsen president som drar sig ur och lämnar fältet fritt för regelrätt inblandning från mullorna i Iran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: