Kremlologi redux

godkändes Viktor Zubkov till ny premiärminister av den ryska duman, med röstsiffrorna 381-7. Det är vad som gäller för demokrati i dagens Putin-Ryssland! Vad det betyder för det kommande presidentvalet är oklart. De två förhandstippade kandidaterna, de båda vice premiärministrarna Dimitrij Medvedev och Sergej Ivanov, är kvar. Har månne nu denne relativt okände Zubkov seglat upp som ännu en kandidat?

Dagens Ryssland kräver nästan en återgång till Sovjettidens intrikata kremlologi för att förstå. Att Zubkov utsetts kan måhända ses som ett budskap till de som har skelett i garderoben (och vilka makthavare i Ryssland har inte det?). Zubkov var fram till sin upphöjelse chef för motsvarigheten till finansinspektionen i Ryssland. Kanske Putin vill hålla Ivanov och Medvedev på halster ett tag?

Jag är själv ännu inte övertygad om att Putin faktiskt kommer att släppa ifrån sig makten. Det finns mängder med sätt för honom att se till att behålla makten, och med sådan röstsiffror i duman som Zubkov fick skulle det vara en smal sak för Putin att stifta de nödvändiga lagarna.

Annonser

One Response to Kremlologi redux

  1. […] som jag misstänkt länge så verkar det som om Putin förbereder sig på att på något sätt sitta kvar vid […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: