Alldeles för försiktig

Varför är statsminister Reinfeldt så oerhört försiktig när han sent omsider – ett dygn senare – kommenterar dödhoten mot Lars Vilks och Ulf Johansson? Det är ju inte direkt något ”ringing endorsement” man hör i försvar för yttrandefriheten eller några kraftfulla fördömanden av hoten. Att förklara lite saker utanför Rosenbad för en samling journalister smäller helt enkelt inte lika högt som ett officiellt och kraftfullt fördömande.

Det är onekligen så att man när misstanken om att han försöker visa sig ansvarsfull genom att tala så lite som möjligt om det här i den fromma förhoppningen att det hela skall blåsa över snart. Det vara samma agerande som när han på eget initiativ bjöd in muslimska länders ambassadörer, och där han uppenbarligen inte förklarade vår ståndpunkt ordentligt.

Det här duger inte. Detta är ingen kris vi kan vänta ut, eller ens skall försöka släta över. Det rör bokstavligen våra västerländska värden. Här finns inga mellanlägen. Vi måste karftfullt stå upp för yttrande- och tryckfriheten och otvetydigt fördöma alla dödshot. Att göra något annat är en halv kapitulation för extremister och terrorister.

Kan det vara så illa att man egentligen är mer förbannade på Vilks och Johansson för att de ”dragit in” Sverige i den här krisen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: