Ett år med alliansen

Det är egentligen synd att jag som ledarskribent för en borgerlig högertidning inte kan förmå mig till att känna någon större entusiasm inför det faktum att det i dag är ett år sedan Allians för Sverige vann valet. Visst har de gjort en hel del rätt, men också en hel del fel. Huvudproblemen är som jag ser det två. Jag får hänvisa till den ledare jag skrev i NWT den 27 augusti:

”Den borgerliga alliansen har gjort kardinalfelet att avstå från opinionsbildning. Att man vann valet är ingen ursäkt för att strunta i att ständigt bedriva opinion för den egna politiken. Det är inget man gör bara i valrörelser. Alliansen om några borde veta detta då de inledde sitt samarbete och framgångsrika opinionsarbete långt innan valrörelsen 2006. I regeringsställning har man också en unik position att faktiskt sätta den politiska dagordningen, men av någon outgrundlig anledning så har man i det närmaste abdikerat från den uppgiften.”

Alltså det man ändå gör rätt har man struntat i att bilda opinion för. Sedan har vi förstås det ännu allvarligare:

”Grundfelet är dock att man – med några större undantag – inte för en så värst borgerlig politik. Eftersom man i mångt och mycket köpt motståndarsidans politik och verklighetsbeskrivning blir det så klart svårt att övertyga om den egna politiken. /… /
Istället för att presentera några visioner om vad ett borgerligt Sverige skulle innebära så har man köpt det s-märkta folkhemmet. Innerst inne verkar man inte tro på att ett annat Sverige faktiskt är möjligt. Man agerar som om svensken i gemen är genomsossfierade trygghetsnarkomaner. Men om vi nu skulle vara det i så hög utsträckning så är det för att vi aldrig fått några egentliga alternativ att ta ställning till.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: