Bra och dåligt i höstbudgeten

Så har då Anders Borg presenterat sin första riktigt ”egna” budget, och den har både bra och dåliga sidor. De dåliga har jag redan skrivit om både här på bloggen och på NWT:s ledarsida. Till de bra hör en konsekvent satsning på arbetslinjen som nu bland annat ökar försäkringsmässigheten i a-kassan och som begränsar möjligheterna att vara deltidsarbetslös för länge.

Deltidsarbetslösheten tillhör de mer absurda inslaget i arbetslöshetsförsäkringen. Den som jobbat deltid har under lång tid (så mycket som 18 år i vissa fall) kunnat stämpla upp sig för att nästan få motsvarande en heltidsinkomst. Heltidsjobbare har alltså betalat för att deltidare skall ha mer än en deltidsinkomst. Det är också ett system som cyniskt har använts av framförallt offentliga arbetsgivare i kommuner och landsting för att få billig arbetskraft. En hel del deltidare har också känt sig väldigt bekväma med detta system. De har kunnat tjäna mer pengar utan att ha jobbat mer.

Nedrustningen av försvaret är förstås beklaglig. Det borde finnas massor av andra utgifter att spara på – något regeringen är rätt dålig på – än en av statens kärnuppgifter. Nu blir det inga nya ytstridsfartyg utvecklade från Kockums och man kan med fog fråga sig om det blir några överhuvudtaget när regeringen vill spara flera miljarder på sikt. Nu nämns siffrorna 3-4 och inte de 4-5 miljarder som Mikael Odenberg sade i samband med sin avgång. Men det är likafullt alldeles för mycket pengar. Också en ny generation ubåtar (som nog faktiskt blir billigare om vi tillverkar dem själva) är också i farozonen. I alla fall har regeringen inte bestämt sig och med de stämningar som råder i regeringen har man all anledning att vara orolig. Detta i en situation då vår närvaro i Östersjön bara kommer att öka i takt med Rysslands höjda ambitioner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: