Det bidde inte så mycket!

I torsdagens ledare i NWT skriver jag om sorgebarnet fastighetsskatten:

”Alliansregeringen har bundit ris åt egen rygg i den här frågan (liksom tyvärr i många andra också). Man har gått än hit och än dit med fastighetsskatten. Den verkliga entusiasmen för att avskaffa denna omoraliska och orättvisa skatt har tydligen inte funnits utanför kristdemokraternas led, vilket är både beklagligt och märkligt. Sällan har väl en skatt framstått som så orättfärdig som fastighetsskatten.”

Resultatet har blivit därefter när Anders Borg och hans räknenissar på Finansen har satt tänderna i det:

”Detta kommer att innebära att mer än hälften av fastighetsägarna faktiskt inte kommer att vinna någonting på förändringen. De får istället betala mer vid försäljning. Dessutom så kommer det att bli dyrare om ett par år när taxeringsvärdena justeras och då är vi tillbaka till att bofasta får betala mer för att grannen har sålt sitt hus.”

Ja, vad kan man säga? Fastighetsskatten har långt ifrån avskaffats. Den har bara bytt namn och man har ändrat på konstruktionen. Det skall förvisso sägas att många av den gamla fastighetsskattens ohemula effekter försvinner, och det är bra. Men på det stora hela utmynnade denna tidigare borgerliga valvinnare inte i så mycket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: