Dagens budget

I dagens NWT-ledare skriver jag om regeringens budget. Förutom beröm för den konsekventa arbetslinjen så kommer jag också med kritik:

”Utgiftsminskningarna uppgår till 4,6 miljarder kronor, vilket bara är en halv procent av utgifterna i statsbudgeten. I högskattelandet Sverige borde det finnas mycket större potential att sänka de offentliga utgifterna, särskilt som ekonomin går som tåget. Istället så samlar man i ladorna, vilket kan tyckas bra med tanke på framtiden.
Men vore det inte en bättre strategi, särskilt för en borgerlig regering, att under en högkonjunktur se till att sänka statens totala utgiftsnivåer – och skattetrycket – så att man inte drabbas så hårt vid nästa lågkonjunktur.”

Det blir lätt att man resonerar sig in i ett moment 22. I lågkonjunktur kan vi inte göra så mycket eftersom vi måste se till att hålla oss flytande. Och i en högkonjunktur så är vi rädda för att spä på överhettning med inflation och stigande räntor. På så viss kommer vi aldrig ur den onda högskattecirkeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: