Antisemitism

I dagens NWT-debatt skriver Lena Posner Körösi, Anders Carlberg och Lisa Abramowicz om antisemitismen i Sverige i ljuset av debatten om Lars Vilks och hans Muhammed som rondellhund-teckning. Någon större upprördhet brukar ju sällan visas när judehatet sticker upp sitt fula tryne. Men när Muhammed blir föremål för satir så blir många väldigt upprörda. Nu är det skillnad på Muhammedteckningar och antisemitism:

”Det är skillnad på att kritisera en religion, vilket man får leva med i ett öppet samhälle, jämfört med att hetsa mot en folkgrupp. Lars Vilks patetiska hund kan inte tolkas som hets mot muslimer, möjligen som förlöjligande av islams profet.”

Just så! Varför krävs det att just islam skall skyddas från satir och kritik? Är det inte en form av omvänd rasism att hävda att muslimer är så svaga att de – till skillnad mot exempelvis kristna och judar – måste skyddas mot att deras religion kritiseras? Vore det inte, som Jyllands-Postens kulturredaktör Flemming Rose sade när han häromdagen intervjuades av Lars Adaktusson i TV8 (ännu ej online, repris söndag klockan 23.30), tvärtom att anse muslimer som mogna och jämlika att behandla deras religion på samma sätt som vi behandlar oss själva och vår religion?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: