Ordnar och medaljer

Nu är republikanerna upprörda igen. Det visar sig nämligen att kungen utdelar medaljer till fler män än kvinnor och det är tydligen inte riktigt jämställt. Det må vara hur det vill med den saken men det kan näppeligen vara kungens uppgift att korrigera eventuella brister på jämställdhetens område i samhället. Att fler män än kvinnor får medaljer är ju bara en avspegling av att det är fler män än kvinnor i ledande positioner i Sverige. När ordföranden i Republikanska föreningen, riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s), säger:

”Istället för att bara hänvisa till hur det ser ut i samhället borde han påverka utvecklingen.”

…låter det som dubbelmoral. Jag som trodde att republikaner inte ville att kungen överhuvudtaget skall påverka samhällsutvecklingen! Fast det gäller tydligen inte för republikaner och jämställdhetsivrare behjärtansvärda områden.

Det svenska medaljväsendet har blivit ett substitut för det för svenska medborgare avskaffade ordensväsendet. Istället för att bråka om konungens medaljer borde Sverige ta och återinföra ordensväsendet. Det är ju bara pinsamt att se svenskar enbart bära utländska dekorationer på tillställningar som Nobelfesten, kungamiddagar och statsbesök. Utländska gäster måste tycka det är bra märkligt att Sverige tydligen inte anser egna medborgare värda de ordnar vi annars gärna hänger på utlänningar. Som Hillevi Larssons riksdagskollega Cecilia Magnusson (m), tillika andra vice ordförande i Rojalistiska föreningen, säger:

”Jag tycker att prominenta svenska medborgare, på samma sätt som utländska medborgare, ska kunna få den här uppskattningen. Vi har så himla många duktiga svenskar.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: