Putins KGB-stat

Alla som viftar undan hotet från Ryssland borde ta och läsa den här artikeln från The Economist om hur Ryssland under Vladimir Putin förvandlats till en stat där säkerhetstjänsten har mer makt än de till och med hade under Sovjettiden. På den tiden balanserades KGB:s makt av kommunistpartiet (som stod över alla) och militären. Det var en form av ”maktdelning” som Lenin medvetet skapat. Men nu finns inga hinder mot tjekisternas inflytande. Dagens Ryssland styrs av de så kallade ”siloviki” (matmänniskor) där de flesta har rötter i gamla KGB. Också dagens ryska militärer har allierat sig med dem.

Det är inte så att Ryssland kommer att börja krig mot oss. Men det finns en lång gråskala för vad och hur Ryssland kan agera mot omvärlden i takt med att dess militära styrka ökar. Det är något som alla nedrustningsivrare – tyvärr numera också inkluderande den borgerliga regeringen – inte verkar vilja eller kan förstå. Ju mer muskler du visar desto större handlingsfrihet kan du visa i din utrikespolitik. Se bara på hur Ryssland utövar påtryckningar mot grannländer som Ukraina, Vitryssland och Georgien. Eller de stämningar de piskade upp mot Estland i samband med statykrisen.

Ett tydligt exempel är att den svenska regeringen inte verkar vilja protestera alltför kraftigt mot den ryska gasledningen i Östersjön som, om den färdigställs, kommer att inverka menligt på inte bara vår utan hela Europas säkerhetspolitiska situation. Symptomatiskt nog så avslöjas det att statsrådsberedningen censurerat ett svar från förre försvarsminister Mikael Odenberg på en riksdagsfråga om gasledningen. Man strök helt enkelt formuleringar om att den skulle medföra en ökad rysk militär närvaro i Östersjön.

Alltför känsligt för en regering som avrustar försvaret så att vi inte kommer att ha mycket till ubåtar och ytfartyg för att hävda vår närvaro i samma Östersjö?

Och som jag misstänkt länge så verkar det som om Putin förbereder sig på att på något sätt sitta kvar vid makten.

Annonser

4 Responses to Putins KGB-stat

 1. Marthin skriver:

  Axess hearing Om gasledningen
  ”Den planerade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland som ska trygga Europas framtida energiförsörjning diskuteras i en omfattande hearing med experter och beslutsfattare. Hearingen leds av Thomas Gür.”

  ( http://webbtv.axess.se/default.aspx?id=343 )

 2. Peter Ingestad skriver:

  Det är riktigt. Vad som oroar mig är det klassiska ryska problemet. Putin är av allt att döma en bra ledare, som gör alldeles rätt i att begagna sig av klassiska ryska metoder att styra landet; något annat är inte möjligt, enligt vad han själv har sagt. Problemet är i stället att det styrande skiktet i Ryssland är förfärande tunt och därför instabilt. På Putin ska man inte klanka, att han gör vad han kan inom konstitutionens ram för att hålla sig vid makten är fullt legitimt, och hans vidsträckta popularitet kan inte enbart förklaras med att hankontrollerar media (det har många tyranner gjjort utan att alls nå Putins framgång hos opinionen), utan måste ha göra med att många ryssar uppfattar att hans styre medfört en förbättring av deras egen dagliga tillvaro. Då är det illavarslande att han själv inte vågar släppa makten ifrån sig. Personligen tror jag det är bra att han sitter kvar.

  Vi behöver fåp veta mer om hur det faktiskt ser ut i Ryssland, men där är det tunt. Det enda vi vet är att tillväxten är hög.

  Jag delar bloggarens uppfattning att vår nedrustningspolitik mot denna bakgrund ter sig synnerligen tvivelaktig. Jag anser att Sverige bör återvända i riktning mot den klassiska socialdemokratiska linjen med en neutral politik i kombination med ett starkt försvar uppdaterat mot de allra senaste nya kraven.

 3. macho skriver:

  ASIEN VET VAD DOM GÖR: sa…

  Nej. problemet är ”västs” naiva tro på sitt eget systems överlägsenhet. Putin har förtjänat sin stora popularitet. All kritik mot allt som Ryssland gör visar bara på svagheten i Västs självuppfattning och en gammal tanke aom kortfattat går ut på att Ryssland står för det ”omoderna”.

  Men vad som är modernt är alltså växlande och centralstyre kan alltså mycket väl bli modernt ”igen”, exakt som at kort kjol återkommer hela tiden i klädmodet, decenium efter decenium här i västeuropa. Man måste ta till simpla metaforer för att anglofiliska mainstreamSvenssons ska förstå.

  Denna uppnästa inställning ligger till grund för många konflikter i världen. Tydligaste exemplet är Irans kärnprogram: Kina och Ryssland håller sig neutrala, eftersom de inte ser det som ett hot. Och dessutom inser de dubbelmoralen i att kräva att ett annat land ska låta bli vapnen när man själv samtidigt har dem.

  Det samma gäller för Ryssland. När Ryssland blir mäktigare och mäktigare så startar skvallerKampanjen om ”pressfriheten” osv..

  Kina får fortroendet att anordna ett stort världsomspännande indrottsevenemang – då börjar det genast – ”kina brister i mänskliga rättigheter”… Ryssland får vinter-OS – ”Ryssland är odemokratiskt” osv..

  motsvarande reaktion uteblir nästan helt när USA får ett hedersuppdrag – det skulle isåfall kunna låta: ”USA avrättar människor, USA har tortyrläger, USA kränker homosexuellas rättigheter” – alltihopa finns tydliga bevis på.

  Min slutsats är: Västeuropa har panik för att deras makt minskar alltmer jäntemot jättarna Kina, Indien, Ryssland och Oljestaterna.
  Och efterssom USA är den ända som valt att motarbeta de nya supermakterna – så kastar sig VästEuropa i famnen på ”farfar USA”.

  Donald Rumsfelt anar inte hur rätt han hade när han kallade västEuropa för ”fjollor” osv..

  EU är USAs slampa, som slickar dem i röven men sällan tjänar på det. (tex så startade usa irak-kriget, men de flesta flyktingarna från irak kom till oss i västeuropa! Europeiska länder ställde upp för USA efter 11e sept – men efter det så har bara Västeuropa drabbats av terrorattacker och inte USA.

  Jag undrar när västeuropa ska sluta att se saker i sin gamla världsordning (USA högst, sen Europa, längre ner Asien och längst ner Afrika) När verkligheten snarare är Asien högst upp, sen Europa och oljestaterna på delad andraplats, längre ner USA och latinamerika och längst ner Afrika.

  Ett slutord: det är de mäktigaste som avgör vad ”moral” och ”lämpligt ledarskap” innebär.
  Frågan är om vi i EU inte förstått att Kina, Ryssland och Indien är påväg att köra om oss i 250 km/h ?

  Det verkar så, och jag tror att det är en mycket farlig missberäkning. För Kineserna, Ryssarna och Indierna kommer att minnas vår inställning i början av 2000-talet. och vi kommer kanske att få lida för det många hundra år, (inte nödvändigtvis med våld, utan snarare ekonomiskt)

  skrivet av: ASIEN VET VAD DOM GÖR

 4. Henrik L Barvå skriver:

  Om Putin är en bra ledare beror givetvis på vilken utgångspunkt man har. Ryssland har historiskt antingen haft kaos eller auktoritära/diktatoriska ledare. I den traditionen fullföljer Putin bara det ryska självhärskardömet. En stor del av befolkningen låter sig nöjas med detta eftersom de inte gillar samhälleliga oredor.

  Putin bryr sig föga om konstitutionella spärrar. Med sin makt och kontroll över duman och samhället i stort kan han skriva om reglerna efter eget behag. Då blir frågan om ”legitimitet” akademisk.

  Problemet är att det är en ond cirkel som inte kommer att förmå Ryssland att på allvar ta sig in i moderniteten. Det är ingen ”gammal tanke” att Ryssland står för det omoderna. Utan renässans, upplysning och reformation har Ryssland slagit in på en annan väg än väst. Periodvis har Ryssland fått chansen att ”komma i kapp” men misslyckats. En gång var efter den borgerliga februarirevolutionen 1917 och en annan efter Sovjetunionens fall 1991.

  Det är knappast så att framtiden nu ligger i Ryssland eller ”Asien”. Mycket av Rysslands relativa välstånd i dag beror på inkomster från energiexporten av olja och gas. Mer substantiellt än så är det inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: