Folk tycker annorlunda…

…än journalisterna. Dessa inte helt oväntade uppgifter kommer i boken Den svenska journalistkåren från Göteborgs universitet. Sedan länge har det ju varit känt att journalister i allmänhet är mycket mer åt vänster än svenska folket i gemen. Skatter, kärnkraft, flyktingmottagande med mera är politiska sakfrågor som är åsiktsskiljande.

Med tanke på journalistkåren är sammansatt är det onekligen en underlig arbetsplats att vara på som borgerlig, för att inte tala om konservativ, ledarskribent. Några konflikter har jag i och för sig inte märkt av. Journalisterna på NWT är kanske mindre politiska än annorstädes, vad vet jag? Sedan är det ju skillnad på en tidnings ledarsida och nyhetssidorna. Ingen avdelning skall påverka den andra.

Rent allmänt kan man ändå säga att ämnesval och problemformuleringar i svensk media lider av vänstervridningen. Utgångspunkterna blir för ensidiga och vinklingarna hårdare i det som officiellt skall vara ”objektiv journalistisk”. Och om nu folk inte tycker som journalisterna, hur hade det sett ut om kåren inte varit så vänstervriden? Det vill säga, i vilken utsträckning har folks åsikter ändå påverkats av mediernas rapportering, och vad hade de tyckt om vänstervinklingarna inte varit så stora? Ponera hur svängrummet då hade varit för borgerliga idéer och politik!

Annonser

One Response to Folk tycker annorlunda…

  1. Justin skriver:

    Jag gissar att vi hade flyttat genomsnitts-åsikten mer mot mittfältet på vänster/högerskalan. Det syns på Danmark, Estland och Finland om inte annat. Där har man på senare år inte haft denna starka tyngd på vänstra sidan av gungbrädan som vi har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: