Utbud och efterfrågan

Professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson skriver i dag på DN Debatt om något jag ofta tagit upp i NWT:s ledarspalter, nämligen regeringens ensidiga fokus på att öka arbetskraftsutbudet. Jag ställer helt upp på de återgärder som är följden av den så kallade arbetslinjen – att skillnaderna mellan att arbeta och att inte göra det måste bli större, att det skall löna sig att gå från bidrag till arbete – men jag har aldrig trott att det räcker med det. Det måste till reformer på efterfrågesidan också för att ekvationen skall gå ihop. De som kan, vill och måste arbeta skall också ha jobb att gå till.

Det är här frågan om entreprenörskap kommer in. Bättre villkor för företag är nödvändiga för att det skall skapas fler jobb. Fler människor måste lockas och tycka det är värt att bli företagare.

Det här är regeringens blinda fläck. Förklaringen är enligt Henrekson att den kår av nationalekonomer som numera befolkar Finansen aldrig fått inpräntat i sig entreprenörens viktiga roll. Det ryms helt enkelt inte inom ämnets huvudfåra i Sverige. Men annat är det utomlands.

Men en viktig förklaring finns också inom den kår av nationalekonomer som vunnit politikernas öra. I deras värld spelar andra faktorer än entreprenörskap den avgörande rollen för att främja tillväxt och nya jobb. Ofta går man inte längre i analysen än att utgå ifrån att utbudet skapar sin egen efterfrågan.”

Bekvämt nog så behöver man med detta synsätt inte heller ta i besvärliga och konfliktskapande saker som fackföreningarnas makt, den stelbenta arbetsrätten och på allvar jobba med regelförenklingar för företagen. När det gäller regelbördan har den enligt realtid.se tvärtom ökat sedan den borgerliga regeringen tillträdde, trots löftet att sänka den med 25 procent.

Tyvärr lär detta inte bita på Anders Borg och hans räknenissar. De är så insnöade i sin lilla värld, fullt och fast övertygade om att de har rätt. Man får väl hoppas på Maud Olofsson!

Annonser

2 Responses to Utbud och efterfrågan

  1. André skriver:

    Jag håller med om att det finns en hel del problem med den borgeliga regeringen. Dock så gör de beytligt mer än de senaste regeirngarna. De har bara naggat både efterfrågan på arbetskraft och utbudet av arbetssökande. Den nuvarande regeringen gör väldigt mycket på den enda fronten för att på så sätt rubba jämnviktsläget. Dock är läget i Sverige att detta faktiskt räcker att förändra utbudet av arbetssökande för att förändra jämnviktsläget. Jag tror att regerigen har en långsiktig strategi men för att till en början vinna något val så var de tvingade att för en mandatperiod ge upp förändringarna på efterfrågesidan. Dock kan de mycket väl komma att förändra denna politik när tillräckligt mycket gjorts på den ena sidan. Dessutom råden en väldigt högkonjunktur och en efterfrågeuppgång finns redan. En stimulans från regeringen skulle lätt leda till överhettning med alla de negativa konsekvenserna.

  2. Johan skriver:

    I stort ser det bra ut. Men du, Henrik (liksom regeringen), kanske glömmer hur en lång frånvaro av politik för entreprenörskap påverkar ett samhälle. Det tar lång tid att ställa om.
    En tillfällig högkonjunktur räddar denna regering från att någon skugga ska falla på den, och allt verkar vara frid och fröjd. Det är till och med en efterfrågan på folk, sägs det. Någon djupare analys av läget görs inte. De som inte arbetar är förmodligen bara lata. För nog måste de ha kompetens att ta vilka arbeten som helst, nu när det under mandatperioden finns arbete.
    Den långa frånvaron av en politik för entreprenörskap gör att tillämpningen av ideologin i praktiken när det gäller a-kassa med mer nu inte kommer att får tänkt effekt. Man skjuter nya problem framför sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: