Impotent FN-misslyckande

Medan dödtalen stiger från militärjuntan Burma, så visar världsorganisationen FN upp sig i all sin impotens. Hur detta organ kan ha nått sin i Sverige närmast helgonförklarade status är obegripligt. Inte ens medan en brutal militärregim skjuter obeväpnade civila och arresterar fredliga munkar förmår den ens att yttra en kraftfull protest. Ynkligt är bara förnamnet!

Säkerhetsrådet kan inte ena sig om vare sig fördömanden eller sanktioner. Ryssland och Kina sätter med sin vetorätt effektivt stopp för det. Och detta är en organisation vars utlåtanden ges folkrättslig legitimitet! Varför måste det vara på det viset? Varför skall vi tilltro en organisation så allvarliga frågor som mänskliga fri- och rättigheter när de alltid sitter i knät på all världens diktaturer?

Tjeckiens före detta president Vaclav Havel skriver på Brännpunkt i dagens Svenska dagbladet:

”I dussintals år har det internationella samhället diskuterat hur det bör reformera FN så att organisationen på ett bättre sätt kan slå vakt om medborgerliga rättigheter och mänsklig värdighet i samband med konflikter likt dem som nu äger rum i Burma eller Darfur i Sudan.

Det är inte de oskyldiga offren som förlorar sin värdighet utan snarare det internationella samfundet, vars misslyckande med att handla betyder att man hjälplöst ser på medan offrens öde beseglas.”

Precis. Det är nu hög tid att vi ser FN för vad det är och anpassar oss därefter. Någon legitimitet kan aldrig komma därifrån. Som diplomatisk diskussionsklubb på hög nivå har FN sin användning. Men för guds skull lita aldrig på att FN skall hantera frågor om fred, säkerhet och mänskliga rättigheter.

Annonser

One Response to Impotent FN-misslyckande

  1. Josef Dlouhy skriver:

    Instämmer helt, FN är inte bara en impotent papperstiger, utan snarare en krimminell organisation. Enligt min mening kan bara cirka 20-tal medlemsstater räknas som humanistiska demokratier, resten är mer eller mindre skumma banditstater, som respekterar ingenting av det som heter frihet och mänskliga rättigheter. Jag förstår inte att man är så förvånad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: