Klimatkänsligt

Säg namnet Bjørn Lomborg och alla klimatalarmister börjar se rött. De satte säkert också morgonkaffet i vrångstrupen när de såg hans kolumn i DN häromdagen. Helst av allt skulle de nog vilja att sådana inlägg inte publicerades. För klimatfrågan är känslig. Det vet jag av egen erfarenhet. Så fort man andas minsta skepsis så målas man ut som om man vore den värsta Förintelseförnekare och prenumerationer hotas att sägas upp (”mina barn skall inte behöva läsa sådant där”).

Men Lomborgs poäng är rätt enkel och faktiskt ganska självklar. Vi skall göra insatser där de gör störst nytta. Att motverka klimatförändringar för flera biljoner är helt enkelt inte kostnadseffektivt, särskilt inte som det knappast är säkert att de gör någon större nytta. Bättre då att satsa pengar på att avhjälpa effekterna av klimatförändringar (som ändå kanske bara är naturliga) eller andra av mänsklighetens gissel som aids och malaria och att se till att fattiga kan få tillgång till rent vatten.

Detta kan man tycka utan att för den skull förneka klimatförändringarnas existens. Själv tror jag på klimatförändringar och något annat vore dumt. Jordens hela historia är en enda lång klimatförändring. Tvisteämnet är inte global uppvärming och ökad växthuseffekt, utan det är huruvida människans utsläpp påverkat detta och i vilken grad. Men det är inte skeptikerna som inte tror på klimatförändringar. Det är egentligen alarmisterna som verkar tro att klimatet är en gång för alla givet och om det bara inte vore för oss människor så skulle vi ha ett enda långt klimatparadis. Nu hårdrog jag och överdrev en smula, men poängen kvarstår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: