De oranga vann valet

Segrarna från den oranga revolutionen 2004 vann gårdagens parlamentsval i Ukraina. När runt tre fjärdedelar av rösterna hade räknats hade Julia Tymosjenkos partiblock tillsammans med president Viktor Jusjtjenkos parti cirka 48 procent av rösterna, medan den ryssvänlige premiärministern Janukovytj och kommunisterna tillsammans fått cirka 38 procent. En klar seger för de oranga alltså, och Tymosjenko lär snart bli ny premiärminister.

Men en varningens finger för att rösträkningen i de östra, ryssvänliga Janukovytj-fästena går långsamt. Det bäddar för konflikter och manipulation av valresultatet. Janukovytj-lägret har ju tillämpat de metoderna förut. Men det är svårt att se hur man skulle kunna lyckas med det den här gången. Å andra sidan kan ju allt hända i ukrainsk politik.

Nu är det bara att hoppas att Tymosjenko och Jusjtjenko kan hålla sams den här gången och att de tillsammans kan föra in Ukraina på reformvägen, med EU och Nato hägrande vid horisonten. Paradoxalt har den ukrainska ekonomin gått strålande under den senaste tidens politiska kaos, kanske på grund av att politikerna då inte haft tid att lägga sig i ekonomin. Frispråkigheten och öppenheten har också överlevt sedan den oranga revolutioen, även om politikerna inte kunnat samsas. Dagens Ukraina är ett annat Ukraina än det var för bara tre år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: