Biståndsskandal

Riksrevisionen riktar synnerligen hård kritik mot biståndsmyndigheten Sida för mängder med fel och oegentligheter vid bistånd som ges via enskilda organisationer. Kontroll och uppföljning har varit liten eller obefintlig. Totalt rör det sig om 1,3 miljarder kronor. Ren korruption skall ha förekommit i en del fall.

Det här är inget annat än en praktskandal. Att det blivit så här beror till stor del på att vi fått en smärre industri kring biståndet. Olika organisationer lever för att bedriva bistånd i en eller annan form. Och eftersom bistånd är så behjärtansvärt så är det få som vågat ifrågasätta biståndssatsningar.

En annan bov i dramat är det heliga enprocentsmålet, alltså att en procent av vår BNP skall gå till bistånd. I takt med högkonjunkturen har det på kort tid blivit ansensliga summor som samlats, och det har varit svårt att helt enkelt spendera pengarna på ett vettigt och kontrollerat sätt.

Det har gått troll i biståndet. När man sätter kvantiteten – biståndsnivåerna – över kvaliteten så är det klart att det blir så här. Men vackert är det sannerligen inte…

Annonser

One Response to Biståndsskandal

 1. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Det här är ju en sida av SIDA´s verksamhet. En annan sida av SIDA´s verksamhet är att trots allt så är det en god affär för landet Sverige att ge bistånd – i vart fall över lite längre tid sett.

  Varje biståndskrona GENERERAR en intäkt för landet Sverige på uppåt TVÅ kronor eller mer. Det styrks i sig av att som Princip så får ALLA biståndsländer bara sämre och sämre nationalekonomi = levnadsvillkor för vanligt folk. Men visst – en och en annan MaktElitare i biståndsländerna få det ju bättre – men det kanske inte var det som Wi av vanligt folk mest av allt hade hoppats på – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: