Putins misstag

Som tidigare meddelats så kan Rysslands Vladimir Putin välja att stanna kvar vid makten genom att bli premiärminister efter att han varit president – helt enkelt byta plats med den nuvarande premiärministern Viktor Zubkov. Detta vore, precis som Svenska Dagbladets ledarblogg skriver, rena döden för den ryska demokratin. Å andra sidan har det ju inte varit mycket bevänt med denna demokrati i Putins KGB-stat.

Fast nog är upplägget fiffigt. Rockaden kan komma förr än vi anar. Minns när Jeltsin plötsligt avgick och hans premiärminister Vladimir Putin blev tillförordnad president, en post på vilken han sedan bekräftades och blev ordinarie vid ett val några månader senare. Detsamma kan hända nu. Efter dumavalet i december kan Putin avgå, med motiveringen att han inte kan sitta i parlamentet samtidigt som han är president. Och då blir premiärministern (Zubkov, om denne sitter kvar då) tillförordnad president. Därefter utses/väljs den nyvalde dumaledamoten Putin till ny premiärminister. Och vid presidentvalet senare nästa år bekräftas den tillförordnade marionetten på posten.

Men Putin spelar ett högt spel. Jeltsin lämnades visserligen i fred men klanen runt honom hade knappast räknat med den omläggning av politiken som Putin gjorde. Även om en ny tf president – som Zubkov – kanske inte har någon egen maktbas så kan han användas av andra som av någon anledning vill neutralisera Putin. En hel del formella maktbefogenheter följer ju ändå med presidentämbetet.

Det största misstag Putin ändå riskerar* är den starka symboliska laddning som presidentskapet har. Som rysk president är man inte vem som helst – man är den ryske självhärskaren personifierad, en ersättare för tsaren, ryssarnas ”lillefar”. Med detta följer automatiskt stor respekt och vördnad. Som premiärminister är man ”bara” en bland många andra politiker, och politiker står inte särskilt högt i kurs. Mycket av Putin popularitet har berott på att han setts som ståendes över det vanliga politiska käbblet. Det blir inte alls lika lätt som premiärminister.

*) Tack till min kollega Hans Stigsson Michajlov för detta påpekande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: