Oklart läge i Ukraina

Säga vad man vill om det politiska läget i Ukraina, men där händer det onekligen saker hela tiden. Inget är givet på förhand och vem som skall regera landet är en öppen fråga. Jämför det med den förutsägbarheten i Putins auktoritära Ryssland.

Nu uppmanar president Jusjtjenko samtliga partier som fått plats i högsta radan, det ukrainska parlamentet, att inleda samtal om att bilda en stor koalitionsregering. Men det avisas blankt av Julia Tymosjenko, som vann stort i valet. Hon kan under inga omständigheter tänka sig att sitta vid makten tillsammans med den ryssvänlige Janukovytj.

Jusjtjenkos utspel är märkligt. Strax innan valet deklarerade han ju att hans parti Vårt Ukraina och Tymosjenkos block tänkte samarbeta. Det fanns hopp om att de oranga nu hade lärt sig att det är bäst att hålla sams. Måhända är han chockad över hur bra det gick för Tymosjenko och vill undvika att förlora för mycket makt till henne och hennes partiblock om de två skulle samregera. De har ju haft samarbetssvårigheter förr.

Det har också cirkulerat rykten innan valet att Jusjtjenkosidan skulle kunna göra upp med Janukovytj, och för detta fått de ukrainska oligarkernas välsignelse. En händelse som ser ut som en tanke är att Ryssland i går mullrade om gaspriser och -leveranser men att man helt plötsligt, sedan Jusjtjenko gjort sitt utspel, kommit fram till en överenskommelse med Ukraina. Den ryska gasjätten Gazproms styrelseordförande heter Dmitrij Medvedev är också vice premiärminister och en av Putins ”kronprinsar”.

Det vore ett stort misstag av Jusjtjenko att försöka förbigå den karismatiska och västorienterade Tymosjenko. Det lär knappast öka hans och hans partis popularitet bland mer reformvänliga ukrainare. Reformtakten lär också bli lidande. Och om han tror sig kunna behålla mer av sin makt genom att hålla segrarinnan Tymosjenko ute så bedrar han sig. Det har ju inte direkt varit en bekväm sits att ha den gamle rivalen Janukovytj som premiärminister de senaste åren.

Men som sagt, allt kan hända i ukrainsk politik. Jusjtjenkos utspel kan lika gärna ha varit en del i maktspelet inför förhandlingarna med Tymosjenkos block. Låt oss hoppas det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: