Plundrat försvar

Samtidigt som regeringen aviserat mångmiljardbesparingar på försvarets materielbudget så råder det skriande materielbrist för våra utlandsstyrkor. Nu visar det sig att den amfibiestyrka som är tänkt att skickas till Tchad efter årsskiftet saknar väsentlig utrustning. Då får man helt sonika börja plundra andra förband så att man får de där ökenuniformerna, kängorna och radioutrustningen man behöver.

Det är främst från EU:s nordiska stridsstyrka (Nordic Battle Group, NBG) man tar utrustning. NBG är annars tänkt att fungera som beredskapsförband första halvåret 2008. Försvaret och regeringen får hålla tummarna för att inget allvarligt händer då som skulle motivera en insats från NBG. Jag har starka tvivel på att NBG kommer att vara fullt funktionell och insatsberedd när det är tänkt. Den här senaste utplundringen bekräftar detta.

Det hela visar på hur lättvindigt regeringen sköter försvarspolitiken. Här avrustar man hej vilt samtidigt som man lovar en massa utlandsförband som man sedan både kommer att ha svårt att utrusta och att rekrytera till.

När det gäller Tchad-styrkan så är den ett amfibieförband som precis som namnet säger arbetar i marin miljö. Transport sker med stridbåt 90. Men Tchad är ett ökenland utan kust, så nu måste styrkan skaffa sig ett 40-tal landfordon, som den också måste utbildas på, vilket också tar tid och kostar pengar.

Det är en ovärdig behandling som regeringen ger försvaret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: