Sputnik 50 år

I dag är det ett halvsekel sedan den första satelliten Sputnik sköts upp och chockade en hel värld. Onekligen en milstolpe i historien, men den skuggas av det pris som Sovjetunionens befolkning fick betala för rymdutvecklingen – eller snarare den militära utvecklingen för det var i stort sett detsamma. Pär Högselius skriver tänkvärt om det i Svenska Dagbladet.

Vad få rymdentusiaster vill erkänna är att rymdforskning till stor del är betingat av militära intressen. Och jag är själv en stor rymdentusiast. Det är ingen tillfällighet att man talat om rymdkapplöpning och att de största framgångarna kommit när denna kapplöpning varit som intensivast – under 60-talet fram till månlandningarna. Att besitta ”the high ground” är alltid militärt fördelaktigt och vad kan vara mer ”high ground” än att var ute i rymden? Men sedan man vunnit månloppet så klingade också rymdutvecklingen av – tyvärr. Kanske kan nu Kinas nyvakna rymdintresse öka kapplöpningen igen?

Hur militärt det ändå var visas av det faktum att den riktigt stora nyheten 1957 inte kom den 4 oktober utan tidigare, den 27 augusti. Då sköt nämligen ryssarna den första interkontinentala ballistiska raketen R-7 tvärs över den sovjetiska landmassan och bevisade då att man i stort sett kunde skicka sina kärnvapen dit man önskade. Det var med just R-7 som Sputnik sköts upp, och den raketen har sedan stått som förebild till de Sojuz-raketer som används än idag.

Också de amerikanska raketerna som användes i deras rymdprogram var egentligen militära kärnvapenbärare – Redstone, Atlas, Titan. Det var först senare som man började tillverka raketer enbart avsedda för rymdprogrammet, som den kraftfulla Staturnus som skickade Apollo till månen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: