Blå-grön försvarsröra väntar

Jag trodde aldrig att den dag skulle komma då jag håller med om mycket av vad en socialdemokrat anser om försvarspolitiken, men jag finner mig nicka instämmande i det mesta som Anders Karlsson (s), ordförande i försvarsutskottet, skriver i en replik till en Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet av försvarsminister Sten Torgfors (m) och riksdagsmannen Rolf Gunnarsson.

Den nye försvarsministern Sten Tolgfors rabblar helt upp den nya moderata partilinjen såsom den formulerats av finansminister Anders Borg. Kraftiga besparingar på försvaret skall åstadkommas genom neddragningar på materielsidan. I princip så ger man tummen ned till hela den svenska försvarsindustrin, som prioriteras först i sista hand.

Visst, vi skall inte ha ett försvar anpassat efter vår försvarsindustri, men man verkar helt ha glömt att vi i mångt och mycket har den försvarsindustri vi har eftersom vi har behövt materiel anpassad till svenska förhållanden. Att köpa utomlands är inte alltid något bra alternativ. Då får vi materiel som ändå till en kostnad måste anpassas. Det är heller inte alltid den bästa materielen som bjuds ut till försäljning. Om vår försvarsmateriel har varit dyr har det bland annat berott på den mycket höga kvaliteten. Och nog borde vi kunna unna våra soldater den bästa materielen!

Det är synd att debatten om försvarsmateriel blivit en antingen-eller-debatt. Regeringen verkar nu nästan vilja avveckla vår försvarsindustri. Alternativet är inte heller att vi skall tillverka allt själva. Men vi borde akta oss för att på kort tid göra oss av med det stora kunnande och den kompetens som finns inom svensk försvarsindustri.

Grundfelet med regeringens försvarspolitik är som Karlsson skriver:

”Försvars- och säkerhetspolitiken kan inte reduceras till en budgetpost. Politiken måste bygga på ­säkerhetspolitiska analyser. Sverige måste säkerställa att vi har kompetens för att minska vår sårbarhet och öka tryggheten.”

Sedan är det en annan sak att socialdemokraterna under sin tid vid makten gjorde sig skyldiga till precis samma saker. Det är bra synd att den röd-gröna försvarsröran nu bara har ersatts av en blå-grön!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: