Odenberg och ”tomhylsan”

Jag kan inte låta bli att skratta när jag hör Mikael Odenberg i Ekots lördagsintervju (som kan avlyssnas här) berätta att hans efterträdare som försvarsminister, Sten Tolgfors, går under namnet ”tomhylsan” i försvarsmakten. Det om något säger hur svårt Tolgfors kommer att ha det på sin nya post.

Det var med stor behållning jag tog del av intervjun med Odenberg. Hans frispråkighet är enormt befriande i det annars så förstockade politiska klimat vi har i Sverige. Som försvarsminister gav han också prov på det, som när han i Rapport kommenterade de insatser svensk trupp gjort mot en afghansk krigsherre/bandit i Boka:

”Det är just för sådana eventualiteter som vi har valt att skicka militära förband och inte samtalsterapeuter till Afghanistan!”

Sedan kan jag vara kritisk till hans tankar på massiv avlyssning av all tele- och datatrafik, men annars saknar jag honom som minister. Kanske han kan komma tillbaka om moderaterna gör bort sig rejält vid valet 2010!

Men åter till intervjun. Han är ju klockren i sina argument mot den bakvända ordning som innebär att man fattar stora beslut om försvaret utan att först ha analyserat försvarsbehoven och det säkerhetspolitiska läget. Att fjärrstyras av Anders Borg och finansdepartementet är heller inget han kände sig trakterad av. Heder åt en politiker som tar konsekvenserna av en omöjlig situation och avgår. Nu sitter istället ”tomhylsan” och skall genomföra beslut om försvaret som fattats någon annanstans.

Odenberg gav också en sorts känga åt de nya moderaterna, som han själv varit med att ta fram. Nu offrar man heliga kor som försvaret och nu också kyrkan och helt riktigt gör han den bedömningen att det nog inte ses som något större problem av strategerna i partiet. Det bara hamrar hem budskapet om att moderaterna är nya och skall förändras till snart sagt vilket pris som helt. Till det kan man också tillägga att man uppenbarligen nu vill kvotera in kvinnor på listor och i befattningar, och införa homoäktenskap. Vad blir egentligen kvar av moderaterna, av ideologin, när man är klar?

Annonser

6 Responses to Odenberg och ”tomhylsan”

 1. Ella skriver:

  Det är en bister f.d. försvarsminister. Bergström hade nog rätt när han talade om att Odenberg ville bli finansminister. Varje gång Odenberg uppträtt i TV har han torkat sig och svetten har runnit på honom. Uppgiften som försvarsminister var tydligen för stor för honom. Det är väl inget fel på Tolgfors. I förra regeringen utnämndes Leni Björklund och hon hade inte gjort någon värnplikt,men ändå accepterades hon. Varför? Henne satte Odenberg på en utredning. Då gick det bra.Odenberg har visat sig på en mycket låg nivå med sitt uttalande om vår nye försvarsminister.Han kanske är avundsjukpå honom.

 2. Marthin skriver:

  Jag var nära att duscha kaffe på min laptop förut då jag satt med den och samtidigt slog på text-tvn. ”Odenberg: Tolgfors kallas tomhylsan”.

  Karln är bra. Karln, han är bra!

 3. Magnus skriver:

  Ella. Du diskuterar inte den sakfråga som vi och Odenberg diskuterar. (Du diskuterar en person och har nedsättande antydningar om denne. Verligen otrevligt. Så gör man iofs i diktaturer.) Det var att försvaret sveks fundamentalt — även enligt ÖB, som även han kan tänka sig att avgå, om det nu händer som Borg verkar slipa på — som är orsaken till att Odenberg avgick. Inte att han ville bli finansminister elelr inte klarade av försvarsministerns uppgift. Odenberg har idel vänner i försvaret och var garanterat en utmärkt försvarsminister!

 4. Berndt skriver:

  Tycker också at intervjun var befriande. Många har väntat länge på att Odenberg ska lätta på förlåten, och nu gör han det på ett befriande och avspänt uppriktigt sätt. I sak avslöjar han väl inget nytt om det bristfälliga samarbetet mellan Försvarsdep och Finansen, men Odenberg ger ett komfortabelt och stabilt intryck. Och så får vi ju en lite tydligare bild kring spelet inför hans avgång. Eloge till Odenberg!

 5. Leif Ekstedt skriver:

  Jag tror att det är mer besvärande för regeringen, att Odenberg svor i Kyrkan när han
  påpekade, att så långsiktiga inköp av matrl. till försvaret är oförsvarliga.
  Sendan får vi väl se om det är något krut i tomhylsann-eller bara knallhatt.

 6. Patrik skriver:

  Odenberg svettades redan som ekonomisk-politisk taleseman för Nya Moderaterna, så i det avseendet var det ingen skillnad när han blev försvarsminister.

  Och visst är det så att en organisation som har ”ständig förändring” för eller senare kommer att sluta att orka att förändras. Oavsett om det gäller försvarsmakten eller De Nya Moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: