Orange koalition

Med alla röster räknade så bekräftas att de västvänliga partierna från den oranga revolutionen vunnit valet till det ukrainska parlamentet, Verchovna Rada. Julia Tymosjenkos block Bjut (30,7) och president Viktor Jusjtjenkos Vårt Ukraina-Folkets Självförsvar (14,14) får tillsammans 44,85 procent av rösterna medan den ryssvänlige premiärministern Viktor Janukovytjs Regionparti (34,4) och kommunisterna (5,4) får 39,8 procent. Socialistpartiet, som kallats den oranga revolutionens förrädare sedan de bytt sida och stött Janukovytj, klarar inte treprocentsspärren och åker ur radan.

Därmed ser det ut att också bli en orange koalition som tar över. Tymosjenko var snabb att avvisa de tankar på en samlingsregering som Jusjtjenko framkastat häromdagen. Också presidentens eget parti avvisade de tankegångarna och är nu helt inställda på att bilda regering med Tymosjenko som ny premiärminister. Där kanske också det ”opolitiska” block som leds av förre talmannen Volodymyr Lytvyn kommer att ingå.

Sedan vill det till att de klarar av att hålla sams. Vissa bedömare tror det är ganska osannolikt, vilket vore synd. Misstron är stor mot Tymosjenko bland Jusjtjenkos anhängare. I många stycken så har Jusjtjenko-lägret en del gemensamt med Janukovytj och hans anhängare. De är båda mer bundna till de oligarker som kontrollerar en stor del av den ukrainska ekonomin och är rädda för vad Tymosjenko kan hitta på för att bryta deras makt. Som rik affärskvinna vet Tymosjenko hur de fungerar. Hon ledde tidigare ett stort energiföretag och blev sedan minister ansvarig för just energisektorn och försökte då göra något åt bristerna där, vilket ledde till att hon fick sparken, blev utsatt för attentat och periodvis fängslades.

Vi får se hur det går. Det är tydligt att Tymosjenko har siktet inställt på presidentposten och skulle det komma till en ny brytning med Jusjtjenko skulle hon nog bara tjäna på det. Ukraina som land tjänar dock bäst på att de oranga håller sams, lägger prestigen åt sidan och gillar läget. Kanske en from förhoppning.

I alla händelser så borde EU och Nato var mer välkomnande mot Ukraina. Att landet nu får en mer västorienterad regering borde underlätta. Att integrera Ukraina västerut är viktigt. Det behövs särskilt som Ryssland börjar bete sig mer aggressivt och utmanande. De har redan skramlat med energivapnet mot Ukraina på ett genomskinligt sätt. Kollegerna på Norrköpings Tidningar skrev insiktsfullt om det i en ledare häromdagen:

”Men låt oss inte glömma att bråket mellan Ryssland och Ukraina inte handlar om vem som glömt att betala räkningen. Utan om nygammal rysk imperialism. Precis som förra gången västvänliga krafter hade makten i Kiev tänker Kreml göra livet surt för sina slaviska bröder i grannlandet. Dessutom handlar det om att indirekt gynna gasledningsprojektet på Östersjöns botten.”

Bonuspoäng för att den svenska regeringen och den nye försvarsministern får sig också en välförtjänt släng av sleven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: