Ryssland, gas och Politkovskaja

I dag är det ett år sedan den regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja, som bland annat modigt rapporterat om övergreppen i Tjetjenien, mördades. Det säger en hel del om det politiska klimatet i dagens Ryssland att uppslutningen kring en minnesmanifestation var så låg. Samtidigt så firade ungdomsorganisationen Nasji (som en del så träffande kallar ”Putinjugend”) president Putins födelsedag. Det rapporteras också om trakasserier från ryska myndigheter som gjort att andra manifestationer och konferenser fått ställas in. Hoppet om att någonsin kunna ställa Politkovskajas mördare till svars är i praktiken grusat. Även om Kreml inte direkt låg bakom det – själv lutar jag åt att det är någon tjetjensk gruppering som ligger bakom – så passade mordet Kreml utmärkt. Det finns inte många journalister och oberoende granskare kvar som besitter det mod som Anna Politkovskaja hade. Och så fortsätter Putins Ryssland marschen mot en än mer auktoritär stat.

Typiskt nog så kunde man i dagens Aktuelltsändning se ett reportage om hur Litauen känner av påtryckningarna från sin östra granne. När landets största raffinaderi såldes till polacker istället för till ryssar så ströp helt sonika Ryssland kranarna utan någon officiell förklaring. Litauen kommer senare i oktober att kalla till ett EU-möte i förhoppningen att man skall komma fram till en gemensam säkerhetspolitik när det gäller energin. Den ryska gasjätten Gazprom har också hotat med energivapnet mot Ukraina sedan de oranga vunnit parlamentsvalet.

När skall vi här i Sverige inse att det är av yttersta säkerhetspolitiska vikt att vi stoppar den ryska gasledningen i Östersjön? Utrikesminister Carl Bildt verkar inte riktigt inse allvaret, även om han på ett möte med den Ryska Europakommittén RUE sade att monopoliseringen av ryska energifyndigheter är skadlig. Ett närmande till EU skulle underlätta en positiv utveckling, sade han också. Det är kanske i det perspektivet han ser gasledningen? Han kanske tror att gasledningen skulle underlätta ett sådant närmande. Jag är tveksam. Utvecklingen i Ryssland pekar åt ett annat håll. Gasledningen skulle istället bli ännu ett vapen för ryska påtryckningar mot väst och Europa. För att inte tala om att man då enkelt skulle kunna kringgå problematiska grannar i ”det nära utlandet” som Baltikum och Ukraina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: