Tummen ned för ny fastighetsskatt

Lagrådet är ovanligt frispråkig i sin kritik av regeringens nya fastighetsskatt. Det anser helt riktigt, och som jag och många andra påpekat tidigare, att det inte handlar om någon avskaffad fastighetsskatt utan att man bara infört en ny skatt fast valt att kalla den för avgift istället. Det var nog många som röstade på alliansen inte på det klara med.

Det finns ju ingen koppling mellan den betalda ”kommunala avgiften” och någon kommunal motprestation. Det är staten som bestämmer allt. Staten drar också belopp motsvarande den ”kommunala avgiften” från sina bidrag till kommunerna.

Det är bara pinsamt att än en gång se hur alliansen schabblat bort den en gång så valvinnande frågan om fastighetsskattens avskaffande. Visst har de mest ohemula effekterna med det gamla systemet försvunnit, men att tala om att fastighetsskatten har avskaffats är ju inte sant. Den finns tyvärr kvar. En låg kommunal fastighetsavgift, som kristdemokraterna ursprungligen föreslog, hade jag kunnat acceptera om det också hade varit en avgift som varit knuten till saker som vägar, VVS och underhåll. Men det här är något helt annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: