Underrapporterad antisemitism

En gammal seglivad antisemitisk myt är den om att judar ritualmördar för att få blod till sitt Matzah-bröd. Den har funnits länge historiskt och uppdaterade versioner finns också i modern tid. Nu har dessa myter också spridits i en pjäs i Sveriges Radio – ”Mellan detta andetag och dig”. Ursprungligen (efter att det uppmärksammats togs den bort) kunde man läsa följande på SR:s hemsida:

”[Pjäsen] bygger på avslöjandena om att lik från palestinier som dödats i strid förts iväg och i hemlighet använts för organdonationer till israeliska patienter. Men trots den makabra och upprörande bakgrunden lyckas [Naomi] Wallace i sin pjäs på ett sällsamt sätt förmedla en känsla av försoning, humanism och fredslängtan.”

Tack till dibbuk.se, Per Gudmundson på SvD:s ledarblogg och Svensk Israel-Informations elektroniska nyhetsbrev Snabbnytt som gjort mig uppmärksam på denna annars underrapporterade nyhet.

En annan underrapporterad nyhetshändelse ägde rum för lite mer än en vecka sedan i Göteborg, när det på Råsunda spelades en match mellan AIK och Hapoel Tel Avi. Stämningen blev hätsk när AIK-supportrarna gav sig på de israeliska supportrarna. Polisen fick avlossa varningsskott när de kände sig hotade. Men vad som inte sagts i nyhetsrapporteringen var den judefientliga slagsida som bråket hade. I ett e-brev från en åskådare står det:

”Jag möttes vid utgången från stadion – tillsammans med de hitresta israelerna – för första gången i mitt liv av skrikande skinnhuvuden som skrek ”Juden” mot israelerna och AIK-supportar som skanderade ”Gas, Gas – Hamas, Hamas – Jihad, Jihad – Juden Raus”. Jag lämnade snabbt platsen men såg efter en tid ett flertal polisbilar anlända.”

Återigen tack till dibbuk.se – och det Göteborgsbaserade nätverket Fred i Mellanöstern – för rapporteringen.

Förutom att det är uppenbart att AIK har ett gediget arbete framför sig för att stävja antisemitismen i supporterleden så kan man också undra varför media rapporterade om detta som om det var ett vanligt supporterbråk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: