Grundlagsdebatt

debattsidan i dagens NWT skriver ordföranden i Medborgarrättsrörelsen Dick Erixon (också en av Sveriges flitigaste och bästa bloggare) och Sture Åström om den svenska grundlagen och att den måste ändras med anledning av den pågående Grundlagsutredningen. Om den nuvarande skriver de:

”Den svenska grundlagen omarbetades senast 1974. Dåvarande justitieminister Lennart Geijer (s) sade inför beslutet: ”Att den i nu gällande regeringsform ännu formellt kvarstående maktdelningsprincipen därmed försvinner ser jag som en betydande vinning och ett väsentligt inslag i reformen.”
Syftet med att ersätta 1809 års regeringsform, den som vi firar på nationaldagen, var alltså att få bort maktdelningen. Därmed kom Sveriges grundlag mer att likna Sovjetunionens än andra västliga demokratiers. Resultatet har vi sett i ett flertal fall av offentligt maktmissbruk mot olika minoriteter.”

Sedan räknar de upp ett antal fall av dylikt maktmissbruk. Vi behöver en grundlag som skyddar de enskilda medborgarnas intressen framför statens och majoritetens. Vi behöver återinföra maktdelningsprincipen i regeringsformen, bland annat med en författningsdomstol, och ta bort det så kallade ”uppenbarhetsrekvisitet”.

Vågar man hoppas på att vi nu när vi har en borgerlig regering också kommer att se mer genomgripande förändringar av grundlagen? Tyvärr är jag lite skeptisk. Också den här regeringen verkar tycka det är bekvämt med en grundlag som inte inskränker för mycket på den egna maktutövningen. Se bara på retroaktiviteten när det gäller försämringarna av uppskoven för reavinstskatt vid fastighetsförsäljning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: