Uppochnedvänd försvarspolitik

Det är onekligen svårt att hänga med i nutidens försvarspolitiska svängar. I samband med att regeringen med finansminister Anders Borg i spetsen genomför ytterligare stora neddragningar av försvaret så framstod plötsligt socialdemokraterna, som annars i regeringsställning varit de som drivit den tidigare avrustningen, som mer ansvarsfulla. De talade till och med om hur bakvänt det var att först fatta beslut om budgetramarna och sedan vilka säkerhetspolitiska behov vi har – trots att de själva i regeringsställning gjort just det.

Men med sossarnas budgetförslag så visar det sig – föga förvånande egentligen – bara var en fråga om retorik. I själva verket är de än mer oansvariga än regeringen, vilket de senare förstås inte varit sena att påpeka. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) skriver på debattplats i NWT bland annat:

”Socialdemokraternas förslag till försvarsbudget är det mest oseriösa budgetförslag som ett stort parti presenterat. Det innebär att försvarsbudgeten ska öka med 350 miljoner under 2008 för att sedan skäras ned med sammanlagt 7,15 miljarder kronor till och med 2010. Detta innebär att socialdemokraterna under kommande mandatperiod sparar mer på försvaret än miljöpartiet.”

I detta har regeringen självklart rätt, fast jag kan inte hålla med om annat som skrivs i artikeln och som är ägnat att försvara regeringens egen politik.

En artikel från TT (som jag tyvärr inte kunnat hitta online) handlar också om hur oeniga sossar och miljöpartisaner är om försvarspolitiken. Det är onekligen uppochnedvända världen när miljöpartiet framstår som mer ansvarsfulla i försvarspolitiken än socialdemokraterna! Försvarspolitikern Annika Nordgren Christensen (mp) anklagar s för populism och bristande seriositet. S motiverar sina besparingsförslag med att Gripen-projektet avslutas och frigör pengar. Nordgren Christensen säger:

Det finns inga pengar som bara ligger och skramlar. Det utrymmet är intecknat av annat sedan lång tid tillbaka. Att spara så mycket går inte utan att bryta ingångna avtal, vilket medför straffavgifter, vilket i sin tur ger ökade kostnader på kort sikt.”

Ett antal projekt och hela förband skulle tvingas läggas ned med s-förslaget enligt mp. Annika Nordgren Christensen skriver själv om det på sin försvarsblogg. Jag har aldrig gillat mp:s försvarspolitik men jag har ändå uppskattat att de bemödat sig om att lyfta fram en försvarspolitiker som faktiskt kan sitt gebit. En pikat detalj är att hon är gift med brigadgeneralen Fhleming Christensen, som numera arbetar för försvarsindustrin, Saab närmare bestämt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: