Sitting ducks!

Ett av världens allra mest avancerade krigsfartyg, de svensktillverkade smygkorvetterna av Visby-klass, kommer att bli värdelösa ”sitting ducks” sedan regeringen stoppat inköpet av nödvändiga luftvärnsrobotar, skriver Svenska Dagbladets kunnige säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström. Det var Anders Borgs finansdepartement som lade sig i denna fråga för att se till att försvaret klarar av sparmålen. Utan luftvärnsrobotar går det inte att använda korvetterna, de blir en dödsfälla, enligt en anonym militär expert. Professorn i militärteknik vid Försvarshögskolan Stefan Axberg fyller i:

”Sverige är det enda nordiska land som inte köpt luftvärnsrobotar för sina nya stridsfartyg. Axberg anser att det mest akuta problemet uppstår vid fredsinsatser. Visby utan robotar blir handikappat och ”en belastning” för en internationell styrka.

–De kan inte skydda fartyg i en konvoj, flyktingbåtar eller hålla sjövägar öppna. På Visbykorvetterna kan de endast titta på när det objekt de ska skydda sänks, säger Stefan Axberg.”

Det är ju helt bisarrt. Än en gång har regeringen visat att den helt har abdikerat från sin försvarspolitiska trovärdighet. Den avgångne försvarsministern Mikael Odenberg säger till SvD:

”Finansen blockerade ett regeringsbeslut och ifrågasatte om robotarna behövdes. De lade sig i operativa och förvarspolitiska bedömningar som de inte har tillstymmelse till kompetens i. Det var vansinnigt – varför tror du jag avgick?”

Namnet ”Tomhylsan” borde nu utsträckas till att omfatta hela regeringen – ”tomhylsorna”.

Annonser

One Response to Sitting ducks!

  1. […] Precis! Det är knappast statskonst som präglat turerna kring försvarsfrågan. Det har varit Anders Borgs räknekonst på finansdepartementet. Se bara på hur bristfällig beväpningen blir på våra nya korvetter (se tidigare bloggpost). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: