Högern vann över högern i Polen

Som högerman tycker jag det är något sympatiskt med att valet i Polen stod mellan två högerpartier. Att sedan den förenade vänstern (LiD) under den före detta presidenten Aleksander Kwasniewski bara fick runt 12 procent är också tilltalande. Polackerna vet nu vad de vill ha – och det är i alla fall inte vänsterpolitik.

Parlamentsvalet blev en storseger för den liberalkonservativa Medborgarplattformen (MO), ledd av Donald Tusk, som nu blir Polens näste premiärminister. Förlorarna är det mer nationellt präglade gammalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS), ledda av det ganska bisarra tvillingparet Lech och Jaroslaw Kaczynski, som varit stats- respektive regeringschef samtidigt. Lech Kaczynski kommer dock att sitta kvar som president fram till hans mandatperiod går ut 2010. Så nu slipper man försöka hålla isär dem genom att studera vilket ansikte som har ett födelsemärke eller inte (det är Lech).

För polska förhållanden var valdeltagandet högt – 54 procent – och många ser valet mer som en folkomröstning om tvillingbröderna Kaczynski. Under deras fögderi har Polen alltmer marginaliserat sig själva och vänt sig inåt. Tusk och hans MO är mer utåtriktade och nu kan Polen förväntas börja spela en mer konstruktiv roll i internationella sammanhang, särskilt i EU. Polen är ett stort europeiskt land och dess röst borde väga tungt. Det är sin sak att inte uppskatta allt vad som sägs och koms överens om i Bryssel, men att vända mycket av EU ryggen är föga produktivt. Den mer marknadsekonomiskt inriktade Donald Tusk kommer nog med sin hållning att betyda mer för att hjälpa till att styra in EU i rätt riktning än de trilskandes bröderna Kaczynski. Att Tusk har personer som Ronald Reagan och Maragret Thatcher som idoler bådar också gott.

PiS version av konservatism var en inte särskilt framkomlig väg. Den var statisk och tillbakablickande. Man var nästan besatta av kommunisttiden, och försökte till och med driva igenom en lag där mängder med polacker skulle tvingats skriva under på att de aldrig haft något samröre den den gamla förtryckarregimens säkerhetstjänst. Alla som är minsta insatt i hur tillvaron förhöll sig under kommunisttiden vet att då skulle massor med egentligen oskyldiga människor drabbas. För att överhuvudtaget överleva var folk tvungna att komma till någon sorts modus vivendi med systemet.

Kaczynskis ekonomiska politik har också lämnat en del att önska, trots att den polska ekonomin blivit bättre. Man har många gånger bedrivit en statsinterventionisktisk linje och privatiseringarna har gått i stå. Infrastrukturen är under all kritik. Byråkratin är hämmande. Men de skall ändå ha äran av att ha drivit en bra kampanj mot den utbredda korruptionen.

Ett annat problem för PiS har varit att de varit för nationalistiskt inriktade. Många polacker har känt att det är dags att lyfta blicken. Att Donald Tusk tillhör den lilla minoriteten kasjuber, som främst bor i trakterna kring Gdansk och Östersjökustområdet i östra Polen, är i sammanhanget talande.

Annonser

2 Responses to Högern vann över högern i Polen

 1. Rumcajs skriver:

  BRA KOMMENTAR, saklig och analyserande, ingen tidning har skrivit om detta ”märkliga” faktum att folket i Polen inte väljer det socialdemokratiska alternativet, vilket normalt sker i de flesta länder man går från den ena ytterligheten till den andra, men icke i Polen,
  det finns växande sociala klyftor, mellam stad-landet, västra-östra Polen,
  2 miljoner arbetslöshet, stor del 40% lever under knappra förhållanden, 20% under minimum,
  och vad väljer folket? …mera marknadsekonomi! haha, man har lärt sig läxan att inte längre lita på vänsterns lögner om högre bidrag, pensioner, etc.
  man vill ha mindre byråkrati , man vill kunna starta ett företag lika snabbt som i England, numera tar det nästan tre -fyra veckor, på Irland …fixar man samma dag, 15 minuter tar det….

 2. LS skriver:

  Tack för en nyanserad kommentar.

  Jag instämmer i din kritik mot bröderna Kaczynski, men menar att media har målat en alltför negativ bild av dem. Märkligt nog har man inte alls hört lika mycket kritik mot de polska exkommunisterna. De var genomkorrumperade och detta var anledningen till att tvillingarna Kaczynski, kända för sin ärlighet, vann valet för två år sedan.

  Jag tycker också det är dåligt att man kopplar samman Kaczynskis parti med det populistiska ”Självförsvar” och med ”Polska familjeförbundet”, som om alla dessa partier var lika dåliga. Tvillingarna samarbetade med dessa partier ty de var tvungna till detta för att överhuvudtaget kunna regera. Att dessa partier nu har fallit ut ur den polska riksdagen är faktiskt till viss del tvillingarnas förtjänst.

  Det som är bra med valet är att bondepartiet PSL fick så pass många röster att Medborgarplattformen kan bilda en koallitionsregering med dem. Hade inte detta skett så hade Medborgarplattformen kanske blivit tvungna att samarbeta med exkommunisterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: