Kloka ord från Alf Svensson

Förre kd-ledaren Alf Svensson skriver klokt på dagens DN Debatt om regeringens förvirrade försvarspolitik. Han skriver något bland annat om något som borde vara självklart, men som inte är det hos ett förfärande stort antal av våra försvarspolitiker:

Statskonst är kanske allra viktigast i frågor som rör just försvaret. Som jag framför i en motion till riksdagen är försvaret en av de viktigaste av statens uppgifter. Ytterst handlar det förstås om att kunna skydda medborgarna och bevara demokratin och våra fri- och rättigheter. För att kunna behärska såväl landområden som luftrum och havsområden krävs det resurser och långsiktig planering. Ingen politiker ej heller något annan kan i dag deklarera hur den säkerhetspolitiska situationen ter sig om exempelvis 20 år.

I ljuset av detta är det svårt att beskriva regeringens handläggning av försvarsbudgeten i termer av statskonst så här långt.”

Precis! Det är knappast statskonst som präglat turerna kring försvarsfrågan. Det har varit Anders Borgs räknekonst på finansdepartementet. Se bara på hur bristfällig beväpningen blir på våra nya korvetter (se tidigare bloggpost).

Alf Svensson fortsätter:

Både nutid och framtid aktualiserar, enligt min uppfattning, behovet av en uppdaterad säkerhetspolitisk analys.

Omständigheter varierar över tid. Det som i dag verkar fridfullt kan snabbt förändras. Den redan skärpta tonen från Ryssland, och den planerade gasledningen på Östersjöns botten, borde få varje statsman och statskvinna att noga överväga de säkerhetspolitiska konsekvenserna.”

Det är just det som saknats länge och många borgerliga väljare hade nog förhoppningen att det skulle bli mer av den varan efter en alliansseger. Dessvärre har dessa förhoppningar kommit på skam. Än är det inte för sent att vända skutan, men det skulle kräva att regeringen släpper en hel del av den prestige som det uppenbarligen gått i frågan. Det är ju svårt att erkänna att man har haft fel. Tyvärr är jag rätt pessimistisk om att de skall ta till sig Alf Svenssons råd:

Det kan finnas anledning att påminna sig om de uttrycken och rikta dessa till de ansvariga i regeringen när det gäller försvarsbudgeten och försvarsmaterielen: Halt! Eller kanske rent av: Helt om!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: