Statsmonopolets maktspråk

Man kan verkligen undra vad som är terrorism i Frankrikes ögon? Nu har de använt den europeiska arresteringsorder som tillkom efter mycken möda i EU i kölvattnet efter 11 september-attackerna mot Petter Nylander, som är VD för spelbolaget Unibet. De franska myndigheterna anser uppenbarligen att han terroriserar dem genom att bryta mot det statliga franska spelmonopolet. Det kan knappast ha varit avsikten med lagstiftningen när den infördes.

Det är också ett naket maktspråk från ett döende statsmonopol. Förhoppningsvis kommer den här historien att blottlägga hur otidsenligt och absurt statsmonopol av den här typen är. Frankrike borde skämmas och snarast dra tillbaka sin begäran om utlämning av Nylander (han greps på Schiphol-flygplatsen i Nederländerna). Vilken trovärdighet har ett land som under lång tid kritiserat bland annat Förenta Staterna för dess antiterroriståtgärder när de behandlar en misshaglig svensk affärsman på det här sättet?

Med tanke på att även Sverige (än så länge) har ett statligt spelmonopol kan man ju undra om vi också skulle utfärdat en arresteringsorder på Nylander. Det hade inte förvånat mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: