Ljusblått

Det är symptomatiskt för de nya moderaterna att partifärgen numera går i en urvattnat ljusblå nyans. Så kan mycket av partiets nuvarande politik beskrivas. I dagens ledare i NWT skriver jag apropå att den moderata partistämman i Gävle inleds:

”Moderaterna har sedan de lade till epitetet ”nya” i mångt och mycket slutat tala om idéer och visioner. Nu har man rört sig mer och mer mot mitten och vill alltför ofta framstå som minst lika goda värnare av det socialdemokratiska folkhemmet som socialdemokraterna själva.”

Så är det ju tyvärr. Jag tillhörde dem som var allra mest kritiska mot det gamla bunkergänget och deras ekonomism/nyliberalism och som både förde fram Reinfeldt och välkomnade att det nu skulle bli förändringar inom moderaterna. Men tyvärr måste jag säga att det inte har blivit de förändringar jag – och många andra – efterfrågat.

”Problemet med de nya moderaterna är att de inte är förankrade i någonting. Det är inte så att nyliberalism har ersatts med konservatism under Fredrik Reinfeldt. Vad som kommit istället är pragmatismen. Den bygger på makt och minsta motståndets lag. Inte undra på att idéer, visioner och berättelser lyser med sin frånvaro.

Det är strängt taget också därför som moderaterna – och därmed också hela alliansregeringen – misslyckas i sin opinionsbildning. De har ingen egen historia att berätta, ingen vision om vad ett borgerligt samhälle skulle innebära.”

Tyvärr så tyder allt på att de nya moderaterna kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Det verkar som om förnyelse har fått ett egenvärde. ”Fortsatt förnyelse” lyser det bakom Reinfeldt när han håller sitt inledningsanförande på stämman. Men utan ett klart mål och tydliga idéer har förnyelse inget värde. Och det som saknas i de nya moderaterna är just mål och idéer och därmed blir förnyelsen hängande i luften, och jakten på att ständigt förändras allt intensivare. Frågan är vad som blir kvar i slutänden?

Annonser

One Response to Ljusblått

  1. "Fido" skriver:

    Ack så rätt du har ”blöta fingrets” politik men kanske kan man ”ragga” så många ”sossar” från deras högersida eller från något annat borgerligt parti! Tror dock att loppet är kört för att ha en ”sosseregering” med en så kallad moderat i spetsen tror jag inte lockar många! Vete f-n vart missnöjda tar vägen sofflocket eller i ett nytt senario SD?? Visioner och framtid och någon FORM av ideologi efterfrågas! Björklund är ju iallafall klar på vad han vill men det är ju bara skola än så länge! Inte över 15% i nästa val för moderaterna är mitt tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: