Partiironi eller?

På den i Gävle pågående moderatstämman har man lanserat en ny partivisa – Nya Vägar (nej den handlar tyvärr inte om att fixa våra sorgligen eftersatta vägar). Är det bara jag som får Nordkoreavibbar när jag hör den? (Lyssna här) Hur mycket ironi ligger det egentligen i textrader som:

”Nya jobb
Och bättre barnomsorg
Vi får hopp
Tack vare Anders Borg
Men bäst ändå
Är att varje kväll
På tv:n få
ha Fredrik för sig själv”

För att inte tala om:

”Nu som då:
Förändras eller dö”

Tyvärr så tror jag att det är mindre av den varan än vad som först är uppenbart. Moderaterna har alltid varit ett centralstyrt och konformistiskt parti, sin frihetsretorik till trots. En gång har jag till och med kallat dem för leninistiska på grund av sin tillämpning av den demokratiska centralismens princip.

Ingenting av det har egentligen förändrats i och med de nya moderaterna. Tvärtom så är det just denna princip som gjort det möjligt för partiet att förändra sig så mycket på så kort tid. Inget annat svenskt parti skulle ha klarat av det. För folkpartiet tog det många och långa år innan den nya kravliberalismen var etablerad.

Därmed blir partistämman mycket ett spel för gallerierna. Partipiskan viner och ombuden röstar nästan alltid som partiledningen vill. Det blev nu nej till krav på förändrad arbetsrätt (med en till intet konkret förpliktigande rad om ”balans mellan parterna”) och marknadshyror. Fast en och annan uttryckte sin besvikelse, som Berit Assarsson, kommunalråd i Tyresö:

”Jag är oerhört besviken på partiets sätt att hantera frågan. Det är en fråga som handlar om rättsstatens principer. Om två parter är överens — kan då en tredje part komma och säga att det ska vara på något annat sätt? Det är för mig oförenligt med rättsstatsprincipen.”

Samtidigt kommer nya nedslående opinionssiffror för moderaterna och de andra allianspartierna. Moderaterna är nu nere på 23,4 procent, de lägsta siffrorna på tre år. Kan det finnas ett samband?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: