Förändras eller dö?

Nymoderaterna går på som en ångvält när det gäller att släta ut och förändra sig. Vad blir egentligen kvar i slutändan? Vad vill egentligen partiet? Vad står de för? Jag har ingen aning och jag undrar om de själva ens vet det. I fråga efter fråga går de ifrån sina rötter, sin ideologi och sina visioner. Nu säger föga förvånande ja till homoäktenskap, ställer sig bakom en fortsatt avrustning av det lilla vi har kvar av försvaret och vill nu också börja kvotera in kvinnor och invandrare till partiposter. Jag känner inte igen mig och det är jag inte ensam om.

Fredrik Reinfeldt bryr sig inte. Han verkar se det som ett egenvärde att alienera gamla stödtrupper och partiets forna kärnväljare. Eller som han sade i sitt inledningstal:

”I precis den stund som en eller annan kärnväljare lämnar, är det oftast det som väcker nyfikenhet, som når ut till breda grupper. Det var det vägval vi gjorde. Mina vänner, man kan göra ett annat vägval. Man kan samla den innersta kretsen, man kan sluta en cirkel och håla om varandra och förstärka varandra i ömsesidig betygelse om hur rätt och riktigt man har. Man kan kalla det Ohlydoktrinen.”

Det är ju faktiskt rent oförskämt mot alla de som stått bakom moderat politik i vått och torrt under alla år. Han jämför alltså (tidigare) moderat ideologi med Lars Ohlys doktrinära kommunism. Om man är för ett starkt försvar, kärnfamiljen, minskad facklig makt, privatiseringar, individuell frihet etc. så är man i princip likadan som Ohly et consortes! Är man däremot för allt vad den nuvarande partiledningen hittar på så är man öppen och vidsynt! Tom på innehåll skulle man också kunna säga.

Nymoderaterna kommer nu att inrikta sin energi på ”välfärden”, vad det nu kommer att resultera i, men man kan befara det värsta då Anders Borg skall leda arbetet. Som jag skriver i dagens NWT-ledare:

”Det återstår att se vad välfärdslinjen kommer att innebära, men själva utgångspunkten, artikulerad av Reinfeldt som ”välfärden går före avskaffad värnskatt”, bådar inte gott. Den visar att man köpt socialdemokraternas språkbruk. Risken finns att nymoderat välfärdspolitik kommer att innebära att man med hjälp av det osedvanligt goda statsfinansiella läget bara ger ut mer pengar till vård-skola-omsorg istället för att faktiskt göra ordentliga systemförändringar också på välfärdsområdet. För borgerliga politiker borde det vara en självklarhet att välfärden inte nödvändigtvis måste vara offentlig, men hur är det för nymoderata politiker?”

Annonser

4 Responses to Förändras eller dö?

 1. Professor Pelotard skriver:

  Som jag har skrivit på en annan blogg: Med Fredrik och Anders på väg mot 4%.

  (Jag antar ny-m på vägen dit kommer att möta sd på väg åt andra hållet.)

 2. Marthin skriver:

  Det blir förmodligen en liberalbetitlad plattform efter en sammanslagning av NyaM+C+Fp när valet 2010 passerat. Ett catchall-parti likt aldrig förr skådat! Medianväljarens våta dröm, om det nu egentligen finns en sådan snarare än retorik som biter på störst väljarmassa.

  Har följt Nya Moderaternas partistämma, och en efter annan får de representanter med uns av konservativ böjelseform gå bort från talarpodiet inför knäpptysta åhörare. Däremot är det stort jubel och rungande applåder efter varje talare som hävdar det mesta i Nya Moderaternas namn. Exakt i samma tonfall som används av politiker när det propageras för något, användandes demokratiinslag. (”Hur kan det i en demokrati…” ”Är det demokratiskt i ett land -årtal-…” ja ni vet hur det låter).

  ”I precis den stund som en eller annan kärnväljare lämnar, är det oftast det som väcker nyfikenhet, som når ut till breda grupper”, det är Reinfeldts ord angående förnyelsen.

  Moderaterna finns inte längre. Det är dags att lära sig att det numera är Nya Moderaterna, med lika diffus agenda som Socialdemokraterna med Mona vid rodret.

  Min största undran är till vilket parti det börjar strömma, både av representanter och väljare. Jag har mina teorier angående det!

 3. Flavian skriver:

  Ett problem i sammanhanget är vart den går som varken gillar KD:s frimickleri eller moderaternas numera totala avståndstagande från alla former av konservatism.

  Kan KD bli det nya konservativa partiet, eller är de frireligiösa alltför starka?

  Att bilda ett nytt parti är dessvärre ingen framkomlig väg, men ganska lockande.

 4. sivan skriver:

  Dags att flytta från landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: