Tomma hylsor till insatsstyrkan

Är det någon som blir särskilt förvånad när det nu framgår att EU:s nordiska stridsstyrka (Nordic Battle Group, NBG) inte kommer att vara ordentligt utrustad i tid till den 1 januari 2008, då den skall vara snabbinsatsstyrka i ett halvår framåt. Om det skriver generallöjtnant Jan Salestrand, chef för produktionsledningen på Högkvarteret, i en Brännpunktsartikel på Svenska Dagbladet.

Tillgången på transportflygplan har länge varit ett problem, liksom specialinredda sjukvårdshelikoptrar. De hastigt beslutade insatserna i Darfur och Tchad om totalt 370 man kommer att dränera försvarsmakten på ytterligare utrustning.

Många års avrustningspolitik är boven i dramat och det har inte underlättats av det försvarspolitiska lättsinne som också den nya regeringen, med försvars- och finansminister Anders Borg i spetsen, har visat. Stolta ord om vikten av internationella insatser har inte följts upp med erforderliga satsningar. Nu kommer svenska soldater att riksera att sändas till områden utan ordentlig utrustning och tillräckligt skydd. Och skulle de bli skadade medan de fullgör sina uppgifter så kommer de inte att ha tillgång till bra sjukvårdshelikoptrar.

Så lättsinnigt får man inte behandla våra soldater och vår försvarsmakt. Det är ovärdigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: