Schenmanöver

Föga förvånande så kastar Ulrica Schenström in handduken. Det visar sig att hon ljugit för statsministern när hon hävdade att hon visst hade kunnat sköta krisjouren den beryktade kvällen med TV4-reportern Anders Pihlblad. Men en krognota på 945 kronor talade ett annat språk, och när det stod klart för Fredrik Reinfeldt så fanns det inget annat val än att göra sig av med henne.

Schenström hade alltså krisjouren den kvällen, vilket statsministern vetat om sedan dagen därpå, men det är först nu det medges. Reinfeldt känner sig uppenbart sviken av sin tidigare nära medarbetare, vars uppgifter han helt litat på, men som nu visat sig inte vara med sanningen överensstämmande. Som Schenström själv säger i det pressmeddelande där hon meddelar sin avgång:

”Jag har agerat olämpligt och det gör att jag inte anser mig kunna fungera med fullt förtroende i mitt uppdrag. Jag beklagar också att jag inte inledningsvis förmått att klarlägga det som förevarit för statsministern och allmänheten.”

Det är egentligen rätt märkligt att Reinfeldt litat så på Schenström. In i det sista var hon mycket lojal mot Bo Lundgren och ogillade starkt hur han avpolleterades efter valet 2002. Men hon anpassade sig snabbt och gled in i rollen som den nye m-ledarens grindvakt. Något hennes kollega Lena Magnergård aldrig gjorde utan lämnade sin post som presschef för Schenström att ta över.

Till råga på eländet så har åklagare inlett förundersökning om mutbrott mot både Scenström och Pihlblad samt den på TV4 som betalade krognotan.

Kärnan rör rikets krishanteringsförmåga, och om det skriver jag bland annat i dagens ledare i NWT. Det är egentligen rätt barockt att det yttersta ansvaret för krisberedskapen skall ligga på en politruk, som inte behöver ha någon erfarenhet av det och som gör det lite vid sidan om. Nu är ett nytt system på gång där det skall inrättas en krisorganisation i regeringskansliet.

”Men statsministerns statssekreterare kommer fortsättningsvis att ha en avgörande roll också i det systemet. Det ställer större krav på personen i fråga. Vederbörande bör ha kvalifikationer för och erfarenhet av att leda och samordna relevanta verksamheter vid en kris.”

Det är inte precis det som utmärkte Schenström, vars meriter är att ha varit organisationssekreterare i Fria Moderata Studentförbundet, jobbat i reklambranschen och varit pressansvarig hos moderaterna. Redan när hon upphöjdes till statssekreterare höjde jag på ögonbrynen. Hon må ha haft sina förtjänster som vakthund (inte för inte kallades hon ”pansartaxen”) mot pressen, men som högste tjänsteman i regeringskansliet?

Nej, det bästa för krishanteringen vore om vi fick en krisorganisation av italiensk modell utanför regeringskansliet, som snabbt kan agera om det händer något utan att vara beroende av en statssekreterare som är på krogen eller någon annanstans (säga vad man vill om Schenströmaffären, var hon befann sig är oomtvistat, men var fanns Lars Danielsson?). Som jag skriver:

”Det bästa vore en mer självständig och myndighetsledd krishanteringsorganisation med eget operativt ansvar, bestående av kompetent personal och ledning som har det som sin enda uppgift. Det var också en modell som före valet förespråkades av alla partier utom moderaterna.”

Och det får de äta upp nu.

Annonser

5 Responses to Schenmanöver

 1. Göran Bengtsson skriver:

  Nu är det ju uppenbart vart pengarna från de sjuka och arbetslösa hamnar. Försämringen för dessa är ALLTSÅ ägnade åt krogutsvävningar för tusentals kronor för landets högsta ledning och dessutom på ett sådana sätt att landets risklerar att sakan ledning på grund av fylla.
  Snart börjar jag tycka synd om sossarna som blev så hårt åtsatta av just moderaterna pga tsunamihanteringen…undrar hur Reinfelts fulla statsråd och statssekreterare skulle bete sig i motsvarande siyuation.
  Göran Bengtsson
  Skåne

 2. JP skriver:

  Nej Göran, det var den prostituerade papparazzi-pihlen från TV4 som beställde in varorna och stod för notan. Ville kanske få till en schen-graviditet?? Klockren riggning.

 3. Per Luder skriver:

  Först ljuger danielsson och sen schenström. Sverige behöver verkligen någon som kan krishantering. Varför inte en invandrare?

 4. Thunk Different. skriver:

  Nice design, looks familiar…

 5. Christofer skriver:

  Dålig koll du har. Magnergård fick sparken efter katastrofvalet 2002 då hon kört partiets informationsbudget i botten med dyra bioreklamfilmer. Hon lämnade inte av några civilkurageskäl å Lundgrens vägnar utan fick kicken….med ett stort avgångsvederlag och tystnadspliktsavtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: