Ny skandalunge

Jag skall utan omsvep säga att jag egentligen inte bryr mig särskilt mycket om att Ulrica Schenströms tillfällige efterträdare som förste statssekreterare Nicola Clase anlitat hantverkare svart. Det finns ett stort mått av skenhelighet i de här mediadreven. Alla vet att vi svenskar satt i system att runda välfärdssystemen. Som en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv gav vid handen är det bara 5 procent som är fullständigt hederliga. Övriga 95 procent anlitar eller utför svartjobb, skatte- och bidragsfuskar med mera. Jag kan nästan garantera att de flesta av de journalister som nu drar igång drevet mot Clase gjort liknande saker.

Det här är resultatet av vårt högskattesamhälle som gör de flesta finner det orimligt att så mycket avgår i skatt för diverse tjänster. Skatteverket har beräknat svinnet till 133 miljarder varje år. Är det något alla dessa ”skandalungar” borde lära oss är hur absurt skattesystemet är upplagt. Detta vore något för de ”nya moderaterna” att ta tag i, men det vågar de säkert inte!

Visst kan man väl säga att våra politiker och politiska tjänstemän skall vara föredömen och avhålla sig från sådana här saker. Tillämpat konsekvent skulle det innebära att vi bara representerades av ett gäng trista puritaner som paradoxalt lever ganska olikt folk i gemen – som utan att tycka det är märkligt att sticka några oredovisade slantar till rörmokaren, eller låter en bekants bekant fixa bilen.

Det är visar också på det problem som moderaterna och övriga borgerliga partier (fast i mindre grad på grund av att de är färre) har med rekryteringen när de anställer människor som inte kommer från den politiska sfären. Har du växt upp i politiken, haft politiska uppdrag eller andra politiska jobb vet du att då får passa dig. Men plockar man folk utifrån, från reklam- och PR-branschen, privata företag eller faktiskt också från icke-politiska jobb i offentlig sektor, så är det oundvikligt att det rör sig om människor som likt 95 procent av svenskarna rundat hörnen i välfärds- och skattesystemen. Det här gäller särskilt för partier som oftast inte befunnit sig i maktställning.

Men visst gjorde Clase fel och borde vetat bättre. Jag har dock svårt att bli särskilt indignerad över det. Däremot rullar jag på ögonen över ännu en skandal som drabbar regeringen. Det blir säkert inte den sista.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: