Val i Danmark

I morgon är det folketingsval i Danmark och förmodligen kommer statsminister Anders Fogh Rasmussen att få sitta kvar som statsminister. Hans ledarskap har väl inte alltid varit glasklart men han befinner sig på en trygg borgerlig planhalva med sitt högerliberala parti Venstre. På sistone har han försökt tala mer om välfärd medan koalitionspartnern Konservative Folkeparti talat om skattesänkningar. Det har också gått bättre för Konservative i opinionsmätningarna medan Venstre ser ut att tappa ett par procentenheter. I kvällens Gallupmätning spurtar dock regeringsblocket.

Problemet för VK-regeringen är vilka parti(er) de måste stödja sig på. Det har inte varit direkt upplyftande att vara beroende av Pia Kjærsgaards populistiska och invandringsfientliga Dansk Folkeparti. Det nya partiet Ny Alliance, lett av Naser Khader, bildades av utbrytare från Radikale Venstre som dels kände sig mer borgerliga än Radikales partiledning, som brukar stödja socialdemokraterna, och som dels ville minska Dansk Folkepartis inflytande. Inledningsvis såg det bra ut för Ny Alliance men efter att Khader velat en hel del i regeringsfrågan så har det stadigt gått nedåt. För att reparera skadan sade Khader i helgens partiledardebatt att han stöder Fogh Rasmussen som statsminister. Frågan är nu hur och om Ny Alliance och Dansk Folkeparti skall kunna figurera som stödpartier till Fogh-regeringen. De är inte precis såta vänner.

Under lång tid har danskt politiskt liv präglats av invandrarfrågan. Trots att ekonomin går bra och det skriks efter arbetskraft så vill många politiker hellre se än begränsning av invandringen. Också i årets val har man diskuterat invandringen, den här gången med fokus på vad man skall göra med de flyktingar som fått nej till uppehållstillstånd men som man av olika anledningar inte kan skicka tillbaka.

Trots att man kunde önska att dansk politik kunde släppa den improduktiva fixeringen vid invandringsfrågan så uppskattar jag generellt dansk politik, särskilt sett i ett längre perspektiv. En förhållandevis stor flora av partier och skiftande majoriteter har borgat för att inget parti har fått ett alltför stort inflytande på samhället (som socialdemokraterna har fått här i Sverige). Danmark känns kort och gått ”friare”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: