Fogh fortsätter

Räknat i mandat hände ingenting mellan blocken i det danska folketingsvalet. Det är fortfarande 94 mandat för det borgerliga blocket (inräknat Ny Alliance) och 81 till vänsterblocket. Statsminister Anders Fogh Rasmussen från högerliberala Venstre kan tryggt sitta kvar. Han behöver inte ens bekymra sig om stöd från uppstickaren Naser Khaders Ny Alliance (NA).

Därmed kommer koalitionsregeringen mellan Venstre och Konservative Folkeparti att fortsätta, stödda av invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF). Det senare är en trist verklighet som de borgerliga lärt sig att leva med i Danmark. Även om det hade varit att föredra att luta sig mot Ny Alliance istället var chanserna för det tämligen små, och om de hade blivit tungan på vågen hade det kunnat bli riktigt besvärligt eftersom DF och NA inte tål varandra. Så för Fogh var det bekvämt att slippa försöka ena de disparata stödpartierna.

Invandrarfrågan har skapat stora politiska blockeringar i Danmark och de flesta partier har anpassat sig till det med följden att den danska synen på invandring är synnerligen restriktiv. Det skapar nu problem för danskt näringsliv som i högkonjunkturens kölvatten formligen skriker efter arbetskraft och gärna ser mer av arbetskraftsinvandring. Hur regeringen skall tackla det med DF återstår att se men enkelt blir det inte. Högutbildade invandrare kan kanske accepteras men det behövs också arbetskraft till såväl ”vanliga” jobb som mer lågkvalificerade.

I det hänseendet är det synd att Ny Alliance inte lyckades bättre, men Naser Khader har mycket sig själv att skylla. I början framstod han som pålitligt borgerlig, med bland annat en marginalskattereform på programmet, men han villade bort sig i taktiserande om regeringsbildning och uttalade sig för att ”bryta blockpolitiken”. Den otydligheten straffade sig. NA får med sina 5 mandat inte ens en ställning som vågmästare.

På det stora hela har Fogh Rasmussens regering varit mycket bra för Danmark, även om den gått lite väl långt mot mitten när det gäller vidmakthållandet av välfärdsstaten. Konservative och NA har ändå drivit skattefrågan och har för det stöd av två tredjedelar av de borgerliga väljarna enligt en opinionsmätning som Greens analyseinstitut låtit göra. Där finns en del att göra.

Också på det kulturpolitiska området har man lyckats. Regeringen har med Fogh Rasmussen och kulturminister Brian Mikkelsen gått i spetsen för ”kulturkriget” mot den kulturradikala makten över debattklimatet. Detta är nog också en del i förklaringen till att Anders Fogh Rasmussen kan fortsätta regera också en tredje mandatperiod. Här har den svenska borgerligheten en del att lära och ta efter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: