Klarspråk från vänster om Chávez

Tänk om alla vänsterpolitiker och debattörer kunde ha sådan klarsyn om Venezuleas auktoritäre socialistpresident Hugo Chávez som miljöpartiets Zaida Catalán. I en debattartikel i Expressen i onsdags (14/11) skrev hon många obekväma sanningar för den vänster som envisas med att hylla despoten i Venezuela.

Det räcker med att läsa flera av de bloggkommentarer som gjordes när jag häromdagen citerade den spanske kungen Juan Carlos’ utfall mot Chávez för att få sig en bild av vänsterapologeterna.

Catalán skriver bland annat:

”Chávez verkar inte ha hört talas om ordet maktdelning. Presidenten har nu makten över de statliga oljebolagen, högsta domstolen, kongressen, facket, militären, utbildningsväsendet – samtidigt som han lyckats få medierna att självcensurera.
Det går inte längre att blunda för att Chávez socialistiska ambitioner vilar på ett fascistiskt fasadverk.”

I det påminner han om en annan ofta hyllad latinamerikansk ”hjälte”, Argentinas Juan Perón som också var inspirerad av den italienska fascismen och Benito Mussolini.

Calatán fortsätter:

”Varför är det så tyst bland svenska socialister när Chávez gång på gång bryter mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna?
I revolutionen och socialismens namn införs reformer i Venezuela med en systematik som avskaffar de demokratiska spelreglerna om yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet.”

Ja, det kan man fråga sig. Själv tror jag att många av dem inte tycker det är särskilt allvarligt med Chávez’ brott eftersom de anses ske för ”en god sak”. Det kan många av dem förstås inte säga högt, men för att införa deras typ av socialism så krävs det just inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: