Stoppa gasledningen!

I dagens NWT-ledare skriver jag om den ryska gasledningen i Östersjön med anledning av att Mona Sahlin och hennes rödgröna vapendragare nu säger sig vilja stoppa ledningen. Det är allt en märklig hantering vi ser i frågan, och det verkar finnas en ovilja från alla att ta den på allvar och se den för vad den egentligen är. Sahlin & Co. pratar mest om miljöaspekterna men kärnan är säkerhetspolitisk. Därför känns det så naivt när det börjar talas om en sträckning över land.

”Genom att dra ledningen i Östersjön så gör man sig oberoende av grannländer som med skepsis ser på Rysslands maktambitioner och kan ostört pumpa in naturgas till den tyska marknaden på de svindlande nivåerna av 55 miljarder kubikmeter årligen. Man kan vid behov strypa energitillförseln till balter och polacker utan att riskera större intäktsförluster.”

Det är precis det som frågan gäller. När ryssarna ströp gaskranarna till Ukraina för att utöva påtryckningar så drabbades de själva eftersom ledningarna till Ukraina går vidare till de europeiska marknaderna. Det vill Moskva så klart undvika. Men varför skall vi underlätta deras maktanspråk? Det är illa nog att Tyskland gått med på hela affären, men sedan så luktar ju förhållandet mellan Putin och den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder (numera ordförande för Nordstream) illa. Tyskland är också präglat av någon sorts kränkraftsaversion – en produkt av att De Gröna suttit länge i regeringsställning.

Jag skriver vidare:

”En rysk-tysk gasledning i Östersjön skulle också ofrånkomligt innebära en ökad rysk militär närvaro i vårt närområde. Såväl president Vladimir Putin som hans marinchef har deklarerat att gasledningen utgör ett ryskt nationellt säkerhetsintresse. Vill vi verkligen ha ryska marinfartyg och flyg regelbundet sniffande så nära vårt territorialvatten?”

Nej, det vill vi verkligen inte! Särskilt inte sedan vi håller på att avlöva den svenska flottan. Vi har ju knappt några fartyg att patrullera med längre, och det verkar inte som vi kommer att bygga några nya heller. För att bevaka Östersjön effektivt krävs det mer än de smygkorvetter vi nu har. Det krävs fartyg av typ fregatter.

Den nuvarande svenska regeringen verkar heller inte riktigt se faran med gasledningen och ta itu med problemet. Men det finns kritiker också inom borgerligheten. Agerandet från Gotland är också skandalöst. Kommunens tekniska nämnd har på eget bevåg fattat beslut om att tillåta ryska investeringar i hamnen i Slite för underhåll av gasledningen. Och inte nog med det, ryssarna betalar också kultur- och forskningsprojekt i vad som verkar vara ett illa dolt försök att köpa opinionen. Kollegan och riksdagsmannen Rolf K Nilsson skräder inte orden:

”Visst har ordet muta förekommit i diskussionen, men ger man en muta förväntar man sig en gentjänst. Så dumma att de inte varit, men det är helt uppenbart att pengarna betalas ut för att påverka politiker och allmänhet.”

Tyvärr så verkar det som om gasledningen är oundviklig. Om inte annat för att regeringen inte riktigt vill agera kraftfullt i frågan. De verkar inte inse allvaret och man kan fråga sig vad det beror på.

Kan det vara så enkelt att det är Carl Bildt som spökar? Han verkar ju tro att marknadsekonomi och handel löser allt i alla lägen och bara Ryssland får handla med ”oss” och exportera så är allt frid och fröjd. Så hade det kanske varit om Ryssland hade varit en normal västeuropeisk stat. Men det är den inte. Det synsätt som verkar prägla Bildt är blint för att länder som Ryssland kan och vill utnyttja sina tillgångar (i det här fallet naturgas) till sin strategiska fördel. Politik och ekonomi hör ihop.

5 Responses to Stoppa gasledningen!

 1. hg skriver:

  Om man studerar fr[gan om gasledningen verkar det inte som sverige kan hindra att en ledning dras, annat än om den skapar miljöproblem, rörledningen går på internationellt vatten men i den svenska ekonomiska zonen, då är frågan om man kan kräva ersättning. Det finns ingenanledning att föra en diskution om man inte förstår regelverket. Om rörledningen inte innebär miljöpåverkan kommer den att byggas, och då är frågan om man inte skall se till att man kan tappa på ledningen om de skulle vara intressant, jag är övertygad om att Eon kommer att vilja det.
  Sedan skall Svensson veta att Ryssland i förening med Tyskland väger tungt i sverige, Sossarna passar på att kraxa, men det upphör snabbt om man skall förhandla med den stora björnen.

 2. Flavian skriver:

  Vad gör det om ryssarna säljer gas till tyskarna?

 3. Barbro Sylwan skriver:

  Jag är en typisk nobody ,men vill i alla fall tala om att jag ogillar gasledningen i Östersjön och alla dess tillskyndare. Inte bara för gasen som att Putin sträcker ut sin ryska arm full med gas över områden som han gärna voll ta makt över. Om jag inte var en nobody skulle jag gärna försöka skapa en samlad opinion , men jag vet inte hur man gör. Kan någon hjälpa mig. Eller är det ingen som bryr sig?
  Barbro Sylwan
  Ö. Rönneholmsvägen 27A
  211 47 Malmö

 4. Anna Thyrell skriver:

  Frågan är oerhört oroväckande, både ur miljöhänseende och försvarssynpukt. Det är märkligt att det inte bildats en större opinion i frågan. Denna gasledning kommer att påverka våra liv i generationer framöver och det finns enorma risker med gasledningen. Det måste finnas fler politiker som bryr sig!

  Oroad och bekymrad Malmöbo.

 5. yeslove skriver:

  > Man kan vid behov strypa energitillförseln till balter och polacker utan att riskera större intäktsförluster.

  Jag tycker det är ett väldigt märkligt argument. Det har också har formulerats av polackerna och bemötts med ett erbjudande om gas från den tyska sidan vilket Polen ignorerat. Man kan ju enkelt vända på det, att en landbaserad ledning ger Polen möjlighet att strypa tillförseln av gas till Tyskland, eller hur?

  Det är bättre att koppla in sig på ledningen och skaffa ett gemensamt intresse så vi med trovärdighet kan göra anspråk på ett svenskt säkerhetsansvar för en sektion. Då slipper vi ryska pansarkryssare i närheten.

  Det verkliga hotet utgörs av det polska missilförsvaret som är ett offensivt vapen direkt kopplat till en amerikansk förstaslagsförmåga och totalt livsfarligt. Vill man begripa någonting om situationen bör man undvika svenska medier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: