Ett sista farväl till demokratin

Ryssland tog i går i allt väsentligt farväl till demokratin. Valen har numera blivit mest bländverk. Putin har fått precis som han ville, enligt min gamle professor Kristian Gerner.

Med över 63 procent för maktpartiet Enade Ryssland går det inte att tala om ett rättvist och fritt val. Lägg därtill ett annat stödparti, Rättvisa Ryssland, byggt på än mer nationalistisk grund, fick 8 procent och extremisten Vladimir Zjirinovskijs ”liberaldemokrater” likaså. Kommunistpartiet kom också in i statsduman med över 11 procent, och är de enda av dumapartierna som klagat. Men när det har gällt har alla dessa partier lojalt ställt upp för Putins politik. Några genuina demokrater finns inte i den nya duman.

Spärren till parlamentet har höjts till sju procent, vilket stängt ute många oppositionspartier. Den här gången var det heller inte möjligt att ställa upp och komma in på personligt mandat. Enmansvalkretsarna var borttagna. Partiallianser var heller inte tillåtna.

Både Europarådet och OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, underkänner det ryska valet. I ett uttalande heter de:

Men, valet skedde i en atmosfär som kraftigt begränsade möjligheterna till politisk tävlan och med frekventa missbruk av administrativa resurser, mediebevakningen favoriserade starkt det styrande partiet” står det i uttalandet. ”

Precis. Putin och hans parti har dominerat totalt överallt. Oppositionen har både tigits ihjäl och slagits ned av inrikestrupper och polis när den visat sig ute på gator och torg. Kandidater och journalister har trakasserats. Lokalt har det till och med förekommit mord. Påtryckningar har skett på arbetsplatser. Statsanställda har tvingats värva röster för Putins parti, annars riskerar de jobben. Se Amanda Lövkvists blogg för några röster ur den ryska oppositionen och vad de varit med om.

Ryssland har nu definitivt tagit adjö till demokratin och anträtt marschen mot ett auktoritärt, ja rent diktatoriskt samhälle. Det är en beklaglig utveckling.

Reaktionerna från omvärlden har dock varit ganska tama. Även om Carl Bildt i stort sett håller med OSSE:s kritik så låter han väl diplomatisk. Vi måste mer kraftfullt fördöma den här utvecklingen i Ryssland, och visa att den har ett pris för Rysslands internationella umgänge. Det går inte att låtsas som om Ryssland är en demokrati längre.

Annonser

5 Responses to Ett sista farväl till demokratin

 1. Zeus skriver:

  Demokrati = anfalla andra nationer underkuva deras folk själa deras naturtillgångar !
  Använda atombomber till att underkuva andra nationer eller kemiska vapen…..
  Bomba deras bostäder döda deras barn……
  Borgerligt sund förnuft!
  Den skiter vi socialister i!

 2. Kalle Svensson skriver:

  När det händer i Georgien, Montenegro, Kosovo och andra ställen är det alltid demokratiskt och rättvist för det gynnar vissa intressen. När det händer i Ryssland är det icke demokrati för det är ingen Jeljcin-kopia som skall till makten (just det då Jeljcin bombade sönder parlamentet var det också demokrati) för att ruinera landet, skänka bort naturresurser, låta landet slitas isär, förstöra industrin, osv. Ja, då är det demokrati.
  Hycklare!

 3. Henrik L Barvå skriver:

  Och så har det visats vilken typ av vänner Putin har i Sverige…

 4. Tommy skriver:

  Til ”Zeus”

  Just som du beskrivar, ja just så har Putins folkmord i Tjetjenien utspelat sej:
  Kolonialism, racism, oljeinteresen, bomba Grozny til bitar, bomba deras bostädar och döda deras barn… 250.000 döda

  Dét er Putins fascistiska ansikte, en folkmördare och krigsförbrytare, och en stenrik oligark / kapitalist själva, se:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_650467.svd

  Och du kallar dej ”socialist” som skiter i såna krigsförbrytare och folkmördare som styr Ryssland av idag. Det är ju befängt, fy fan för en cynism !

 5. amandalovkvist skriver:

  Man vill bara gråta när man läser på nätet nu dagarna efter valet. Det är precis som du skriver. Dessutom har nasjisterna, Putinjugend fått för sig att de skall stå utan för Jablokos och SPS lokaler och se hotfulla ut. Men när en jablokokille försöker filma dem med sin mobilkamera (http://yashin.livejournal.com/562573.html) så blir han bortjagad av en man i svart skinnjacka med radio i handen. ”Jag får väl filma vad jag vill i min stad” svarade han. Nasjisterna vänder bort ansiktena, som om de skäms.
  men Ilja jasjin, jablokos ungdomsförbunds ordförande, som sitter inne i det varma kontoret tycker lite synd om nasjisterna, det är kallt och fuktigt ute. och dessutom så råkade städerskan, som vattnar blommorna i fönstret hos Jabloko välta ut ut en spann med vatten på dem. Tre gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: