Antisemitism (v) i riksdagen

En vanlig form av moderna antisemitiska uttryck är att jämställa nazismens förbrytelser och Förintelsen med vad som sker i dagens Israel och Mellanöstern. I går gavs det prov på det under riksdagens utrikespolitiska debatt, då riksdagsmannen Torbjörn Björlund (v) sade följande (anförande 38):

”I dag fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen. Det här är på många sätt en ofattbar paradox. Ättlingarna till dem som drabbades av mänsklighetens värsta förbrytelse, Förintelsen, genomför en etnisk rensning som till och med överträffar det apartheidsystem som vi så ivrigt bekämpade i Sydafrika för ett par decennier sedan.”

Karln har också mage att trivialisera apartheidsystemet i Sydafrika, som enligt Björlund tydligen var bättre.

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) gjorde mig uppmärksammad på det här. Hon kräver att Lars Ohly fördömer uttalandet och skriver bland annat:

”Torbjörn Björlunds kränkning av förintelsens överlevare bara några veckor efter att riksdagen uppmärksammade Förintelsens minnesdag visar på en vidrig historiesyn.”

Annonser

6 Responses to Antisemitism (v) i riksdagen

 1. Marthin skriver:

  Jag reagerade också på detta, replikbytet efter anf38 mellan Björlund (v) och Malm (fp) var icke desto mindre pinsamt. Den utrikespolitiska debatten samlade många av ambassadörerna placerade i Stockholm; Undrar just vad dem tänker om saken.

 2. Sivan skriver:

  Märkligt att Vänsterpartiet överhuvudtaget har några anhängare i ett Sverige år 2008.

 3. Sivan skriver:

  Är det inte HETS MOT FOLKGRUPP!?

 4. Cissi skriver:

  Roahld Dahl skrev i en av sina bocker att om man ska gora nagon riktigt dumt och komma undan med det sa ska man ga sa mycket over alla granser att folk inte tror sina ogon/oron. Den strategin har vanstern verkligen anammat.

 5. […] Öppet brev till Riksdagens talman Publicerade februari 14, 2008 Politiken Tags: Auschwitz, Cordelia Edvardson, fatah, Förintelsen, Gaza, Hamas, nazister, Palestina, Riksdagen, Riksdagens talman, Stefan Jarl, Torbjörn Björklund (v) RIKSDAGSLEDAMOTEN TORBJÖRN BJÖRKLUND (v) anser att ättlingar till överlevande från förintelsen utför etnisk rensning i Palestina och jämför bosättare med fångvakterna i de nazistiska koncentrationsläger. Med detta uttalande placerar Björklund sig i samma fålla som många antisemiter inklusive nazister. Jämförelsen av vad som pågår i Gaza – där en terrororganisation har makten och bojkottas av Israel och Västbanken – med bosättningar där det finns dagliga konfrontationer mellan palestinier och judar med koncentrationsläger är uppseendeväckande. Nazisterna genomförde i Auschwitz en masslakt på judar i en industriell process och jämförelsen med denna är inte bara irrelevant utan kan klassas som förnedring av förintelseoffren och överlevande. I DAG fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen. Det här är på många sätt en ofattbar paradox. Ättlingarna till dem som drabbades av mänsklighetens värsta förbrytelse, Förintelsen, genomför en etnisk rensning som till och med överträffar det apartheidsystem som vi så ivrigt bekämpade i Sydafrika för ett par decennier sedan. (Källa: Barvåbloggen) […]

 6. […] Uttalanden i Riksdag och om Migrationsverket Publicerade februari 23, 2008 Organisationer , Politiken Tags: antisemitism, Birgitta Elfström, Björklund (v), Lennart Eriksson, Migrationsverket, Riksdagens talman * BARVÅBLOGGEN: Antisemitism (v) i riksdagen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: