William F. Buckley Jr. (1925-2008)

Den moderna konservatismens fader William F. Buckley Jr. avled i onsdags i en ålder av 82 år. Dessvärre är han inte så värst känd i Sverige. Konservatismen har alltid varit styvmoderligt behandlad här, såväl i skolan, i akademierna och i politiken. Vi kanske skall vara glada om folk i allmänhet ens kommer ihåg Edmund Burke från skolundervisningen.

Idag är konservatismen om inte dominerande så dock väldigt inflytelserrik i Amerika. Så var det inte när Buckley började sin bana. Då levde det stora landet i väster alltjämt under Roosevelts och New Deals förtrollning om den stora starka staten. Men så kom Buckley. 1955 startade han tidskriften ”National Review” och beredde vägen för dagens uppsjö av konservativa opinionsbildare, kolumnister, radiopratare, tankesmedjor… och politiker. Tidningen lever fortfarande i högönsklig välmåga. Läs gärna alla rörande, roliga och tänkvärda minnesord.

Så här skriver jag i dagens NWT:

”Buckley inspirerade och föregrep Ronald Reagans ”konservativa revolution”. Kort sagt så gjorde han konservatismen, i sin moderna och anglo-saxiska tappning, acceptabel. I dag har många av hans konservativa idéer blivit allmängods som präglar politiker, presidenter, debattörer och opinionsbildare. Och så hade det inte blivit om han inte artikulerat tankar som redan funnits i folkdjupen. Det är det stolta arv William Buckley lämnar efter sig.”

Konservativa har Buckley att tacka för mycket. Hans påverkan i Sverige är kanske inte så stor, men han har utan tvekan påverkat amerikansk politik och därmed också världspolitiken. Jag skulle vilja påstå att han är en av 1900-talets viktigaste opinionsbildare och tänkare.

Requiescat in pace, William Frank Buckley junior!

Annonser

3 Responses to William F. Buckley Jr. (1925-2008)

 1. Erik skriver:

  Requiescat in pacem

 2. Jon K skriver:

  Du tycks ha missat en sak. Konservatismen är idag en stark kraft i USA, men bara om man bortser från idéinnehållet och stirrar sig blind på begreppet, på ordet i sig. Idéinnehållet har nämligen genomgått en metamorfos.

  I dag står Ron Paul för det som Buckley en gång företrädde. Om McCain är konservativ, ja, då var Buckleys hela livsgärning meningslöst. McCain ligger nämligen långt till vänster om det som Buckley en gång började bekämpa.

  Du må förstås värdera politiksa uppfattningar hur du vill. Men du borde inte skriva om ett ämne du inte behärskar eller inte vill redogöra för på ett någorlunda sakligt sätt.

 3. Henrik L Barvå skriver:

  Ron Paul är mer libertarian än konservativ, och Buckley var inte direkt någon libertarian.

  McCain står knappast heller till vänster – annat än för doktrinära libertarianer eller de riktigt, riktigt konservativa. För övrigt så donerade Buckley pengar till McCain-kampanjen innan han dog.

  Du må förstås värdera politiska uppfattningar hur du vill, och definiera och etikettera diverse personer enligt eget godtycke. Men så värst mycket klargörande blir det inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: