Obama’s toast!

Det har inte varit överdrivet mycket rapportering i svenska media om vad som sannolikt är vändpunkten för Barack Obamas presidentvalskampanj (SvD har dock en artikel här, och DN en här från i lördags). Man vill väl inte låtsas om negativa saker om sin vänsterliberala älskling. Men i Amerika har det förstås varit stora nyheter de senaste dagarna när det avslöjades vad Obamas pastor Jeremiah Wright sagt och tycket under de dryga tjugo år Obama varit medlem i hans kyrka. Obama’s toast!

Obama's toast

Jag har länge varit övertygad om att Obama är en stor bluff. Han har utmålat sig själv som en storts enande frälsargestalt, en kandidat som går bortom och står ovanför den vanliga politiken. Tomma plattityder har förpackats med aptitlig retorik samtidigt som han nästan aldrig talat om vad han egentligen står för. Men bakom detta har vi den mest vänstervridna politik som en kandidat som nått så långt någonsin stått för. Tidningen National Journal har korat honom som den senator som står längst ut till vänster. Men nu börjar fasaden krakelera och det är på tiden. Jag har aldrig trott att Obamanin skulle kunna hålla i sig till det demokratiska partikonventet i slutet av augusti – och än mindre till presidentvalet i november.

Men nu så framkommer det att Obama tillhör en extrem kyrka hemma i Chicago vars ledare ständigt spytt galla över Förenta staterna och vita. Wright har i predikningar sagt ”Gud förbanna Amerika” och att landet har sig självt att skylla för terrorattackerna den 11 september. Wright anklagar vita för att medvetet ha skapat hiv/aids för att döda svarta. Och så vidare. Det är helt osannolikt att Obama inte skulle ha känt till vad Wright stått för. Han har tillhört kyrkan i tjugo år, skänkt stora penningsummor till den, Wright har vigt Barack och Michelle Obama och döpt deras barn. Till och med titeln på Obamas bok The Audacity of Hope kommer från en av Wrights predikningar.

Det här gå helt på tvärs mot den framtoning som Obama odlat om den enande kandidaten som gått bortom ras- och samhällsmotsättningar. I själva verket så visar det sig att Obama istället i två decennier tillhört en församling som aktivt predikat rashat och söndring, och avsky mot det land vars högsta ämbete han nu aspirerar på. Det håller inte. Det må gå hem hos många av hans svarta sympatisörer och den vänsterintellektuella eliten som tynger ned sig själva med ständiga skuldkänslor, men det kommer definitivt inte att gå hem hos medelamerikanerna. Och inte heller hos de vanliga demokrater som nu förmodligen ångrar att de inte stött Hillary Clinton mera.

I dag höll Obama ett tal om affären. Ett förvisso elegant formulerat tal men han tog inte avstånd från pastor Wright, bara från vissa av dennes uttalanden. Det håller inte. Sådana halvmesyrer duger inte för att distansera sig från Wrights hatjeremiader mot Amerika. Det är knappast något Checkers-tal utan kommer bara att övertyga de redan övertygade apologeterna.

Därför är med största sannolikhet Obama rökt. Han kan kanske få nomineringen i kraft av de delegater han redan vunnit men han kommer inte att kunna vinna själva presidentvalet. Och kanske han inte kommer att få nomineringen heller. De så kallade superdelegaterna kan nu komma att föra fram Clinton istället eftersom hon efter det här får anses som mer valbar.

Clintonkampanjen har dock legat ganska lågt om Wright-historien, förmodligen av rädsla för att stöta bort de svarta väljare som faktiskt inte ser något större problem med Wrights hatpredikningar. Det är tydligt att all den här gruppidentitetspolitiken har förstört det demokratiska partiet.

Obama har när det kommit till kritan inte visat sig vara den överbryggande mittenkandidaten. Demokraterna är fast i grupptänkande och offermentalitet och Obama har visat att han är precis likadan. Så länge detta gäller så kommer Förenta staternas första svarta president snarare vara en konservativ republikan.

3 Responses to Obama’s toast!

 1. Roger Holmquist skriver:

  Rökt?
  Knappast, Obama Vänsterextremist?? och Frikyrklig?? När funka det i gamla Svedala?
  Det gör det inte i USA heller…
  För att (fritt) citera Obama själv: Cynikerna lär vi väl aldrig få över på vår sida. Dom tillhör etablissemanget…
  Nä, förändringen kommer från Fotfolket: Time for: Change!
  Det är på tiden…
  Kalla mig gärna Blåögd Idealist…

 2. Elisabeth skriver:

  Har inte läst hela Obamas tal – alldeles för långt, men han har tydligen när han talar om sin bakgrund, glömt bort att han spenderade 4 år i Jakarta när hans mor var gift med en muslim.

  Han gick i en muslimsk skola när han var där. Varför glömde han denna viktiga uppgift i sitt tal? Har hela tiden en känsla av att han inte har rent mjöl i påsen och nu kom avslöjandet om prästen han ser upp till som hatar vita rika människor. I USA där jag bott kan alla duktiga personer slå sig fram om de är tillräckligt intellegenta. Obama är duktig men något måste ha klaffat när han inte förstod att den prästen som håll dessa hat-tal mot vita var farlig för honom-
  farlig för honom.

 3. Josephine skriver:

  Hattal och hattal..
  Om någon lyssnat färdigt på pastor Wright’s tal om tex. skillnaden mellan Obama och Clinton så hade han/hon behövt medge att Wright uttalar sig MOT hat och det TROTS det förtryck och den diskriminering de flesta svarta fortfarande utsätts för i USA idag!

  Att påstå att vita (även om det nu inte är alla vita) förtrycker och försvårar svartas (eller puertoricaners för den delen) liv avsevärt är bara att säga som det är rakt ut och det är faktiskt på tiden att sluta tjafsa om politisk korrekthet och omvänd rasism (som säkerligen existerar i enstaka fall också) och att börja ta tjuren vid hornen, nämligen den faktiskt existerande rasdiskrimineringen, för att kunna ta ett steg framåt i USAs historia.

  Den som vill veta mer om Obama kan ju börja med att läsa hans egna böcker istället för att lyssna på mediernas snedvridna kommentarer. Att gå i en officiellt sett muslimsk skola betyder dessutom inte mycket mer än just det att skolan är muslimsk. Den skulle lika gärna ha kunat vara katolsk eller vad vet jag och är inte att blanda ihop med en koranskola tex. Och förresten, är det inte Obamas privatsak vad han nu tror på eller vilka religiösa fester han firar??? Jag tycker att folk håller på med en massa smutskastning och dessutom blandar sig i saker som inte har med Obamas politik att göra…

  En presidentkandidat borde kunna förevisa vilka principer han eller hon står för och vilka politiska linjer, men det privata har inget med det att göra och borde inte utgöra allt som skrivs om honom/henne under valkampanjen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: