FRA-lagens dolda orsaker

Jag har länge känt att det är något som inte stämmer när det gäller motiveringarna för den så kallade FRA-lagen. Det har saknats något. Det finns något som av olika anledningar är outtalat eftersom de argument som getts inte varit särskilt övertygande. Så råkade jag läsa en liten artikel i Computer Sweden och saker och ting klarnade. Om det skriver jag också i en krönika i NWT:

”En övervägande del av den ryska Internettrafiken går via Sverige. Ett kraftigt nätverk omkring Östersjön förbinder västra Ryssland (inklusive Moskva) med Västeuropa och vidare över Atlanten. Telia Sonera International Carrier står för några av de största förbindelserna. De har en anslutning via Helsingfors och en via en kabel som lagts över Östersjön. Det har gjort att så mycket som 80 procent av den ryska trafiken går genom Sverige. Och det är den man vill åt.”

Där har vi det. Den dolda anledningen som alliansregeringen (och för den delen också socialdemokraterna) inte kan säga öppet. Då skulle man erkänna att Ryssland faktiskt är ett hot, och det säger ju försvarsberedningar och -politiker att grannen i öster inte är. Samt…

”Då som nu idkar vi byteshandel med våra allierade, eftersom inte allt vi snappar upp är av nytta för oss, men vi kan byta till oss för oss annan viktig information. Samma gäller med den här nya avlyssningen. Eventuella terrorhot eller hot mot svensk trupp kommer vi inte att snappa upp, men vi kan byta till oss sådan information från utländska underrättelsetjänster. Men det vill regeringen heller inte säga högt.”

Det är synd att det talats så lite om den här dimensionen i media. Det hade klarlagt mycket. Dessvärre har jag inga större hopp om att denna vinkel kommer att uppmärksammas mera, även om jag nu har skrivit om den i en av Sveriges största landsortstidningar.

Nu har jag för den skull inte blivit någon anhängare av FRA-lagen. Men jag tycker det är helt OK att spionera på främmande makt. Det är metoderna – av typen ”skjuta mygg med kanoner” och att behandla alla som brottslingar – som jag vänder mig emot.

”Förespråkarna av FRA-lagen har ibland hävdat att kritikerna inte vill ha någon signalspaning alls. Det är fel. Mot den här bakgrunden kan jag säga att signalspaning också i kabel kan vara motiverat. Att lyssna på ett upprustande och allt aggressivare Ryssland och byta information är angeläget. Men det borde inte vara omöjligt att göra det med metoder som inte inbegriper att man massavlyssnar i stort sett alla svenskars data- och teletrafik. Selektiv avlyssning kan vara bra, men inte generell.”

8 Responses to FRA-lagens dolda orsaker

 1. […] Lokalbladets Henrik Barvå: FRA-lagens dolda orsaker  […]

 2. […] Ryssland mål för spaningen     FRA-lagens dolda orsaker […]

 3. Säfflemannen skriver:

  Saxat från Fredrik Malms blogg:
  http://fredrikmalm.blogspot.com/2008/06/fra.html

  ”Ska FRA få signalspana i kabel/tråd? Mitt svar är ja. Eftersom nästan all kommunikation idag sker i tråd så måste försvaret kunna signalspana i tråd för att skydda Sverige. Det som i slutändan fällt avgörandet för min del är att detta kommer att vara en del i det svenska säkerhetsarbete som är nödvändigt om Sverige ska vara engagerat i fredsbevarande operationer och för frihet och demokrati i andra delar av världen.”

  Jäkligt kryptiskt, om man inte känner till Rysslandsfaktorn du nämner ovan…. Särskilt andra halvan av Malms stycke synes bekräfta din tes – som annars är tämligen obegripligt.

 4. […] Henrik L Barvå framför en teori, grundad på en artikel av IDG, om att det handlar om att avlyssna ryssar. […]

 5. Knute skriver:

  Kommentar på Snaphanens blogg som motsäger teorin om ryssarna:

  Skjoldungen said
  June 24 2008 @ 8:12 pm

  Bemærkningerne om FRA-systemet og at 80% af Ruslands internetforbindelser går gennem The Islamic Republic Swedistan tyder på, at forfatteren ikke rigtigt ved hvorledes internettet fungerer. Det er ikke en telefonlinie, vi har med at gøre, men derimod et “packet-switching” system, hvor hvert budskab deles op i småpakker á ca. 1500 bytes stykket. Hver af disse forsynet med adressat, og sendes så ud på det store, stygge net hver for sig. Hver pakke kan således tage en rute, som i princippet er forskellig fra alle de andre. Først når de alle er nået frem til modtageren samles de påny i rigtig rækkefølge. Sådan lidt forsimplet. At lade FRA ‘analysere’ nogle pakker svarer til at de læser et brev hvor kun en variable procentdel af bogstaverne er med og kun op-stregerne er synlige. Eller sagt på en anden måde: hvis vi bombede de pågældende linier (hører I efter, FRA?) ville pakkerne finde frem alligevel. Det er just hele ideen bag DARPANET – nu kaldet Internet.

  http://snaphanen.dk/2008/06/24/

 6. medveð skriver:

  hahaha! vill ni avlyssna oss? lär er ryska först!

 7. […] målet. Men är inte ryssen egentligen, FRA skall bara ha ryssens hemlisar som bytesvara när de byter hemlisar med andra länder. Till exempel USA. På så sätt kan man få reda på vad som händer i Tchad, och då kan man […]

 8. […] Jaha, nu gör Svenska Dagbladets Mikael Holmström en stor nyhet av samma sak som jag skrev i NWT för över två veckor sedan – att FRA-lagens syfte är att avlyssna rysk tele- och datatrafik (se […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: